Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Brașov arată că sunt pe cale să destructureze o grupare care de aproape 8 ani a găsit „rețeta” de a înșela vigilența Statului Român, dar și a unor instituţii bancare/ nebancare (IFN-uri), pentru a obține zeci de milioane de lei, în mod fraudulos.
Astăzi, nu mai puțin de 27 de percheziții domiciliare au fost desfășurate pe raza județului Brașov de procurorii DIICOT, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul BCCO Brasov, IPJ Brasov – Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Criminalistic, dar și cu luptători din cadrul Serviciul de Acțiuni Speciale Brașov, precum și jandarmi din cadrul Brigăzii Mobile de Jandarmi „Burebista” Brașov.
În urma perchezițiilor, la sediul DIICOT Brașov urmează audieri, suspiciunea fiind că 18 persoane ar fi implicate în înșelăciuni cu consecințe deosebit de grave, obținerea ilegală de fonduri cu consecințe deosebit de grave și spălarea banilor.
Grupul infracțional, spun procurorii, și-a început activitatea în anul 2014, pe raza județului Brașov, accesând credite negarantate/ garantate de către Statul Român, de la diverse IFN-uri, urmate de nerambursarea acestora, precum și de ajutoare financiare nerambursabile/ granturi pentru capital de lucru sau pentru investiții.
„Modul de operare al grupului consta în înființarea sau preluarea părților sociale ale unor societăţi și implicarea acestora în procedura de accesare a fondurilor, folosindu-se în acest scop documente contabile falsificate. Prejudiciul produs prin activitatea infracțională este de aproximativ 42 milioane de lei”, au detaliat procurorii.