64.000 de euro. Aceasta este suma pe care vrea să o cheltuiască conducerea Muzeului din Topalu pentru cumpărarea unui WC tip container, fonduri care ar fi trebuit investite într-un laborator de cercetare. Achiziția, care poate naște multe semne de întrebare din punct de vedere al utilității, constă într-un container dotat cu un grup sanitar, care ar urma să fie amplasat în curtea instituției aflată în subordinea Muzeului de Artă Constanța, condus de Lelia Rus Pîrvan. Potrivit ziariștilor de la dobrogealive.ro., care au prezentat cazul, cel mai scump container ar costa în jur de 115.000 lei, aproape 23.000 euro, acesta având toate dotările necesare, nu doar un grup sanitar.
Cum justifică directorul muzeului investiția de zeci de mii de euro
În mod inexplicabil, pentru a cumpăra containerul, conducerea muzeului nu va mai cumpăra un mijloc de transport și nici nu va mai înființa un laborator, reiese din rectificarea bugetară prezentată de Lelia Rus Pîrvan, directorul instituției. Aceasta susține că investiția este necesară deoarece a fost criticată în massmedia pentru lipsa unui grup sanitar, deși muzeul are o toaletă. Lelia Rus Pîrvan precizează faptul că banii vor fi cheltuiți inclusiv pentru realizarea unui studiu de fezabilitate, a unui proiect tehnic și detalii de execuție, documente necesare în domeniul proiectării și construcțiilor, dar nu și pentru o lucrare care ar fi fost necesară, și anume instalarea și racordarea la rețeaua de canalizare a unui container.
Container de lux pentru 5 vizitatori pe zi
Valoarea investiției este nejustificat de mare, mai ales că, potrivit notei de fundamentare a proiectului, este vorba despre o soluție provizorie. Directoarea muzeului a declarat că investiția este necesară deoarece toaleta din clădire este folosită doar de personal, nedorind să comenteze când a fost întrebată cine a stabilit prețul de achiziție al containerului. Ea a apreciat că anul trecut muzeul a fost vizitat de aproximativ 1.500 de persoane, ceea ce înseamnă un număr zilnic de 5 vizitatori, raportat la un număr mediu de 300 de zile de fucționare pe an. Proiectul de rectificare bugetară propus de conducerea muzeului urmează să fie votat în ședința de Consiliu Local Constanța, instituție în subordinea căreia se află. Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă a fost înfiintat în anul 1961, când doctorul Gh. Vintilă (1898 – 1978) a donat comunei sale natale, Topalu, 228 lucrări de artă românească modernă pentru alcătuirea unei colecţii publice.
Averi nejustificate la IGPR, inspectorate de poliție și poliția locală