Costel Alexe la Iași

Costel Alexe, ministrul Mediului le dă ieșenilor o lovitură „eco” pe ultima sută de metri. Cel ce ar trebui să protejeze mediul și, mai mult decât atât, cel care își dorește un mandat la șefia Consiliului Județean Iași, a aprobat tăierea a peste 750.000 metri cubi de lemn în Pădurea Bârnova, de lângă Iași.

Pădure masacrată cu acordul lui Alexe

Pădurea Bârnova de lângă municipiul Iași este un important habitat pentru buhă, cea mai mare bufniță din Europa. De altfel, nu numai buha ar avea de suferit în urma deciziei ministrului Alexe, o serie de alte 115 speciii de păsări sunt amenințate, toate acestea putând fi, de asemenea, găsite în pădurea ce urmează a fi tăiată și încărcată în mii de camioane. Printre speciile rare (încă) găsim: uliul porumbar, acvila de munte, acvila țipătoare mică, pescărușul albastru, bufnița, șorecarul mare, șorecarul comun, șorecarul încălțat, barza albă, șerparul, eretele de stuf, eretele vânăt, eretele cenușiu, eretele alb, cristeiul de câmp, caprimulgul, dumbrăveanca, ciocănitoarea de stejar, ciocănitoarea neagră, ciocănitoarea cu spatele alb, ciocănitoarea verzuie, ciocănitoarea de grădină, presura de grădină, șoimul de iarnă, șoimul călător, șoimul rândunelelor, vânturelul de seară, vânturelul roșu, muscarul-mic, muscarul-gulerat, acvila pitică, sfrânciocul roșiatic, ciocârlia de pădure, sfrânciocul cu frunte neagră, gaia neagră, gaia roșie și, de asemenea, prigoare.

Dacian Cioloș: „Îi recomandăm domnului Alexe să mai recruteze câțiva pesediști”

Erete cenușiu

Drumul spre iad e pavat cu intenții bune

Întrebat despre motivul pentru care alege să măcelărească o pădure mai mare ca suprafața Iașiului, Alexe dă un răspuns halucinant, declarând că în felul acesta se va asigura reîntinerirea pădurii, aceasta fiind, în acest moment, populată de stejari seculari. De altfel, stejarul, odată prelucrat, își dublează valoarea, miza fiind, așa cum vă puteți închipui, una imensă.

„Am analizat în mod special zona nord-centrală, care cuprinde aproximativ 688 ha de păduri seculare. Vârsta medie dată de planul de management este între 105 și 160 de ani. Am constatat că 431 ha au fost deja exploatate și aproape toți arborii seculari au fost îndepărtați. Arborii seculari care încă mai sunt pe picior, vor fi și ei recoltați, în tăieri progresive de racordare. Alte 257 ha sunt planificate să fie exploatate, din nou, prin exploatări progresive în următorii ani. Conform amenajamentului, niciun hectar nu va rămâne intact în zona analizată (688 ha). Acesta este un exemplu șocant de distrugere sistematică a pădurilor seculare și, din păcate, este un exemplu care se repetă peste tot în aceste arii protejate, cu excepția celor aproximativ 100 ha incluse în rezervații naturale.” se arată în raportul dat publicității de asociația Agent Green, cea care a semnalat într-o primă instanță intenția de masacrare a Pădurii Bârnova.

Pădurea Bârnova este o zonă protejată – arie de protecție specială avifaunistică.

Ziarul de Investigații

Articolul precedentDacian Cioloș atrage atenția că cele peste 80 de miliarde de euro de la UE nu trebuie să ajungă în buzunarele cui nu trebuie
Articolul următorMinistrul Bode, prima reacție după scandalul accidentului: „Regret nespus acest incident”
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.