Foto: Facebook

Europarlamentarul Dacian Cioloș este convins că sunt șanse mari ca în România cele peste 80 de miliarde de euro cu care Uniunea Europeană vrea să ne ajute pentru a dezvolta comunitățile locale să fie folosite total anapoda, aceasta ca să o spunem frumos. Cu siguranță fără legătură cu campania electorală pentru alegerile locale din această lună, copreședintele USR PLUS dă de înțeles că România trebuie să fie supravegheată îndeaproape pentru ca fondurile să nu fie furate și să nu ajungă „în buzunarele unor politicieni autocrați care sfidează statul de drept, societatea civilă și democrația, în general” și dă asigurări că oamenii din formațiunea sa sunt cei mai cinstiți din acest punct de vedere.

Am subliniat încă de la începutul negocierilor privind bugetul european și planul de relansare economică faptul că acordarea acestor resurse trebuie condiționată în primul rând de respectarea statului de drept de către toate țările din Uniunea Europeană.

Astăzi am avut o întâlnire cu președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în care, în calitate de președinte al grupului Renew Europe din Parlamentul European, am explicat din nou că această condiționare este o prioritate pentru noi. Nu ne permitem să investim resurse uriașe din bugetul Uniunii pentru relansare economică acolo unde justiția nu poate garanta că fondurile nu se fură sau nu putem fi siguri că nu ajung în buzunarele unor politicieni autocrați care sfidează statul de drept, societatea civilă și democrația, în general.

Am mai discutat cu președinta Comisiei și despre nevoia urgentă de digitalizare în contextul crizei COVID-19, investiții pentru Pactul Verde, ajutor pentru dezvoltarea zonelor rurale care, cum s-a văzut în lunile trecute, pot fi „rezervoare“ esențiale de produse alimentare în situații de izolare sau carantină.

Discuția de astăzi mi-a întărit convingerea că aceste teme sunt actuale și importante și pentru România. Vom avea la dispoziție peste 80 de miliarde de euro care pot dezvolta comunitățile locale doar în condițiile în care nu sunt furați, distribuiți către firme de partid, cheltuiți fără discernământ și fără un plan clar de dezvoltare. E nevoie să avem din 27 septembrie o administrație nouă, cu oameni tineri, capabili, cinstiți care știu și pot investi acești bani în sprijinul comunităților. USR PLUS are acest plan și are oamenii capabili să îi atragă și să-i investească cu cap”, scrie Dacian Cioloș pe Facebook.

Articolul precedentPonta admite că ar putea da mâna cu PSD
Articolul următorAlexe, lupul pus paznic la oi. Pădurea protejată Bârnova, pe cale să fie masacrată