Sturionii din Dunăre sunt din ce în ce mai puțini, iar biodiversitatea din apele dulci continuă să fie foarte afectată, ducând la dispariția totală a mai multor specii.
Potrivit Asociației pentru Protecția Mediului World Wildlife Fund din România, Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii a actualizat lista roșie privind speciile amenințate cu extincția.
Sturionul, considerat o specie emblematică, este amenințat cu extincția. Viza, o specie de sturion, a fost recunoscută oficial ca dispărută din Dunăre. În același timp, cega a fost mutată într-o categorie superioară de amenințare
În egală măsură, World Wildlife Fund solicită în unanimitate statelor din aria de distribuție a sturionilor și țărilor consumatoare să nu mai închidă ochii cu privire la dispariția sturionului.
Mai mult, acestea trebuie să implementeze soluțiile despre care știu că pot ajuta la salvarea acestor specii emblematice.
Grupul de Specialiști în Sturioni (SSG) IUCN, a constatat că aproape două treimi din speciile de sturioni și pești cu padelă sunt în pericol critic
”Faptul că viza este recunoscută oficial ca dispărută din Dunăre iar cega a ajuns în rândul speciilor amenințate, este îngrijorător. Iar nisetrul, din informațiile pe care le avem, are toate șansele să urmeze calea vizei! Toate acestea arată necesitatea realizării unui plan de acțiune național în România, negociat cu toți deținătorii de interese cheie și care să abordeze în mod integrat toate amenințările”, subliniază Cristina Munteanu, liderul inițiativei pentru sturioni de la WWF România.
Membrii WWF din România au precizat că lista roșie a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii reprezintă inventarul cel mai complet al stării de conservare a speciilor de animale și plante, fiind cel mai bun indicator al stării biodiversității mondiale.