”Pădurile României primesc o finanțare mai mică de 1% în Planul Național Strategic”, informează Asociația pentru protecția mediului World Wildlife Fund din România.
Membrii atrag atenția, din nou, că este nevoie de bani europeni pentru asigurarea și conservarea biodiversității și integritatea ariilor protejate din țara noastră.
Pădurile Nimănui sunt, în continuare, ignorate, așa cum sunt ignorați și experții silvici, biologii, ecologii, apicultorii și micii producători
”Nu vom putea face plăți compensatorii pentru pădurile aflate în arii protejate, Pădurile Nimănui sunt în continuare ignorate, iar efectele schimbărilor climatice asupra pădurilor sunt complet nebăgate în seamă”, se arată în comunicatul postat pe contul de Facebook.
Potrivit reprezentanților World Wildlife Fund din România, Ministerul Agriculturii trebuie să redeschidă discuțiile despre Planul Național Strategic (PNS), altfel pădurile pierd o altă bătălie importantă.
Comisia Europeană precizează foarte clar că ”România trebuie să își intensifice eforturile în ceea ce privește potențialul pădurilor de a contribui la adaptarea la schimbările climatice și la atenuarea efectelor acestora. Acest aspect nu pare să fie abordat în mod suficient în cadrul acestui obiectiv specific”
În acest context, WWF solicită din nou MADR deschiderea unor discuții tehnice aplicate cu reprezentanții organizațiilor de mediu și ai micilor producători din grupurile de lucru pentru a revizui PNS prin includerea măsurilor propuse, ce răspund atât criticilor Comisiei Europene cât și crizei climatice și a biodiversității pentru care agricultura are o responsabilitate consemnată și contorizată în statistici și studii științifice.