La Brebu, viața ar trebui să fie frumoasă și calmă. Este un loc de poveste, nedescoperit de prea mulți turiști. Comuna prahoveană de la poalele Munților Baiului și Grohotișului este situată la zece kilometri de Câmpina, într-o zonă în care agroturismul este la el acasă. Localitatea s-a dezvoltat în jurul Mânăstirii Brebu, a cărei construcție a fost începută în 1650 de Matei Basarab și a fost terminată Constantin Brâcoveanu. Iar la începutul secolului XX, comuna Brebu era cunoscută și ca stațiune balneo-climaterică datorită izvoarelor cu ape sărate și sulfuroase. La atâtea oportunități pentru agroturism și un stil de „la vitta e bella” în versiune românească, nimeni nu și-ar putea închipui că viețile locuitorilor din Brebu sunt răvășite de tensiuni, amenințări, vendete, procese în instanță, iar cel care iscă toate astea este chiar primarul Adrian Ungureanu.
Primar cazon, teroare pe măsură
Adrian Ungureanu este pensionar militar. A lucrat 27 de ani în Armată și 6 ani la Școala de Agenți de Poliție. A fost viceprimar în mandatul 2008/2012, iar din 2012 este primar al comunei Brebu. Acum candidează pentru al 3-lea mandat de primar, dar nu vom spune din partea cărui partid, pentru că subiectul articolului nu are legătură cu politica, ci cu relația dintre un primar și cetățeni.
Principala nemulțumire a locuitorilor din Brebu față de primarul lor este modul persiflant, arogant și jignitor în care discută nu numai cu subordonații din primărie, ci și cu cetățenii pe care nu-i agreează. „Pentru el, toată lumea e proastă, toată lumea e incompetentă, numai el e deștept. Defăimare, denigrare, astea-s la ordinea zilei. Îi urmărește pe cei care nu sunt împreună cu el”, ne-a spus un localnic. Nu îi divulgăm numele, nici lui, nici altor cetățeni cu care am discutat, pentru că acești oameni ar fi supuși represaliilor primarului.
Am luat legătura cu mai mulți locuitori din Brebu și toate aceste discuții au dus la conturarea unui „personaj colectiv”, format din oameni cu un standard profesional și social ireproșabil, dar care dintr-un motiv sau altul nu sunt pe placul primarului „cazon”. Nu sunt divergențe de natură politică, ci moduri diferite de a percepe relația dintre cetățeni și Primărie. Ni s-a relatat că au intrat în dizgrația primarului chiar și persoane care i-au fost apropiate acestuia.
Acest „personaj colectiv” este vânat la propriu de primarul Adrian Ungureanu, care le face tot felul de șicane celor pe care îi consideră „dușmani”. Unora le „pune bețe-n roate”, refuzând să le elibereze documente oficiale pentru ridicarea unor construcții sau derularea activității unei firme. Pe alții îi amenință cu amenzi uriașe. Spre exemplu: în toate la localitățile din țară, construcțiile vechi au fost ridicate fără formalitățile introduse în ultima perioadă, adică fără certificat de urbanism și fără intabularea terenului. Și la Brebu sunt foarte multe construcții în această situație. Primarul Ungureanu îi amenință pe toți cei pe care îi consideră „dușmani” că va dispune o verificare a situației și îi va amenda. „Gospodarilor și oamenilor de afaceri din comună le pretinde diverse produse și servicii folosindu-se de amenințarea că poate oricând să le trimită controale pentru că <<el știe sigur că nu sunt în regulă>>. La Brebu, amenințarea cu amenzile e tot atât de des auzită cum este cântatul cocoșilor”, ne-a declarat unul dintre localnici.
Urmăriți cu camerele de supraveghere, dar și pe Facebook
Uneori, șicanele primarului depășesc cadrul oficial al relației dintre contribuabil și primarul localității. Unii s-au pomenit că primarul le amenință prietenii cu „Garda” dacă mențin relațiile cu ei. Dacă sunt în preajma uneia din camerele de supraveghere, oameni care sunt prieteni doar se salută, fără să discute, de teama represaliilor, pentru că sistemul camerelor de supraveghere e la îndemâna primarului, nu a polițiștilor. „Ăsta e stilul dumnealui. Caută întodeauna să dezbine”, ne-a spus un alt localnic.
Au fost amenințați și părinți pentru ce fac sau ce spun copiii lor, dar au fost amenințați și copiii pentru insubordonarea părinților față de primar. Pe alții, Ungureanu îi urmărește pe Facebook și pentru un singur „like” la o postare care nu-i pe placul primarului un localnic se poate alege cu o nouă amenințare.
Angajații primăriei, puși să muncească pe moșia primarului
Dacă discutăm de un astfel de comportament, de „vechil”, al primarului față de cetățenii din Brebu, din impozitele cărora își încasează el salariile, nu trebuie să ne mire că angajații primăriei sunt și mai loviți de soartă.
„În timpul serviciului, angajații de la primărie lucrează la el acasă sau pe la casele și în gospodăriile acoliților săi: cosesc, vopsesc, fără să crâcnească. De curând, aceiași angajați ai primăriei au fost trimiși prin comună, în timpul programului, să îi monteze bannere pentru actuala campanie electorală”, ne-a declarat un localnic, care a mai adăugat că primarul le-a spus de mai multe ori funcționarilor că Brebu e creația sa personală: „Tot ce e făcut, e făcut de mine. Peste mine nu va face nimeni, nici nu va întreține nimeni. Ce am creat eu în această primărie e creația mea. Numai eu am acces în ea. Când eu nu mai sunt, Primăria se închide!”.
Trei medici de familie au părăsit Brebu din cauza comportamentului abuziv al primarului
Localnicii din Brebu sunt nemulțumiți și de faptul că primarul Adrian Ungureanu se poartă la fel de urât și cu medicii care vin în comuna lor. Evident că pitorescul zonei și distanța de zece kilometri până la DN1 sunt argumente în plus ca un absolvent de medicină să își dorească să fie medic de familie la Brebu. Trei dintre medicii care au vrut să se stabileasă aici au fost puși pe fugă de Ungureanu. Spre exemplu, unuia dintre ei primarul i-a impus o chirie de… 500 de euro pe lună.
„Trei medici au plecat din Brebu din cauza neînțelegerilor cu el. Printre altele, s-a opus ideii ca medicii de familie să-și monteze centrale proprii. Au rămas să vină în ajutorul celor bolnavi doar doi medici pentru întreaga comună, care are aproape 8.000 de locuitori și are patru sate, Brebu Mănăstirii, Brebu Megieșesc, Podu Cheii și Pietriceaua. Unul din medici a fost nevoit să plece fiindcă primarul i-a impus o chirie exorbitantă: 500 de euro pe lună. Odată plecat medicul, Ungureanu și-a amenajat deasupra dispensarului comunal un apartament de lux pentru cazarea prietenilor și colaboratorilor săi”, ne-a spus unul din oamenii cu care am discutat.
Primarul Adrian Ungureanu către un preot: „Eu sunt Dumnezeu!”. Alt preot a cedat psihic din cauza înjurăturilor primarului
Au plecat din Brebu și vreo doi sau trei preoți care nu au suportat cuvintele jignitoare și înjurăturile primarului:
„Eu vă spun cum spune el în fața satului: el este Zeus, el este Legea, el este Dumnezeu. Asta spune el în fața oamenilor. Unui preot i-a zis că să lase cărțile religioase, că el, Ungureanu, e Dumnezeu în Brebu! << Eu te-am făcut preot pe tine, că eu sunt Dumnezeu>> și i-a zis preotului că-și bagă … în ele de cărți! Asta e mentalitatea lui. A mai fost și un alt preot care a slujit numai câteva luni de zile, dar în perioada cât a stat în Brebu l-au pus pe chituci. Preotul ăla a cedat psihic, pentru că primarul Ungureanu îl înjura, îl făcea în toate felurile. Și îi spunea amenințări de tot felul”,
ne-a povestit un alt localnic.
Ungureanu a desființat ilegal funcția de viceprimar al comunei Brebu pe principiul „așa vor mușchii mei”!
Dacă intri pe site-ul Primăriei Brebu, www.brebuprahova.eu, la secțiunea „Conducere” constați că primăria are numai doi conducători, primarul Adrian Ungureanu și secretarul Laurențiu Bogdan. Codul Administrativ prevede că fiecare comună trebuie să aibă și un viceprimar. Sunt prevăzute cu lux de amănunte atribuțiunile viceprimarului, cum este desemnat și cum poate fi destituit un viceprimar.
Am aflat că și la Brebu a existat un viceprimar până în martie 2020. La alegerile locale din 2016, Cătălin Ilioiu a fost în aceeași echipă cu Adrian Ungureanu. Au câștigat alegerile, Ungureanu devenind primar iar grupul lor politic câștigând 10 mandate de consilieri. Cu asemenea majoritate, Iliou a devenit viceprimar.
Cum colaborarea cu Ungureanu este una extrem de dificilă, Cătălin Ilioiu a hotărât să iasă din echipă și să candideze la primărie din partea altui partid. Urmarea a fost că primarul Ungureanu a desființat funcția de viceprimar!
„Trebuie să știți că în 27 februarie, acesta s-a prezentat în biroul primarului și, printr-o atitudine de lipsă totală de educație și respect, a spus că va candida la funcția de primar, afirmând că <<nu știe din partea cărui partid va candida>>.
La câteva zile după, era anunțat pe lista de candidați în Prahova din partea (unui partid căruia nu îi vom divulga numele – n red). Ca o consecință firească a gestului său și în acord cu legea, i-au fost retrase atribuțiunile, considerând că nu mai este persoana care prezintă încredere pentru munca în echipă primar-viceprimar”, a anunțat pe facebook Adrian Ungureanu.
La rândul său, viceprimarul Ilioiu se plângea că de când a anunțat că va candida la primărie a rămas fără laptop și fără icoanele din birou, dar și fără atribuții.
Primarul a încălcat Codul Administrativ. Un viceprimar nu poate fi demis în ultimele 6 luni de mandat
Decizia primarului Ungureanu este aberantă, dar și ilegală. Potrivit art. 152, aliniatul (5) din Codul Administrativ, „eliberarea din funcție a viceprimarului nu se poate face în ultimele 6 luni ale mandatului consiliului local”.
Ungureanu a încălcat de mai multe ori legea. În primul rând pentru că în CL Brebu revocarea primarului a fost aprobată în luna mai, cu o lună înaintea finalului oficial al mandatului CL Brebu. Din cauza epidemiei, mandatele aleșilor locali au fost prelungite până la alegerile de pe 27 septembrie, așadar hotărârea CL Brebu, din luna mai, a fost aprobată tot într-un termen mai scurt de 6 luni până la finalul mandatului. Altă încălcare a legii este că i-a retras lui Ilioiu atribuțiunile, latopul și icoanele din birou, prin martie – aprilie, înainte ca în luna mai destituirea acestuia să fie aprobată în CL Brebu.
În altă ordine de idei, odată revocat din funcția de viceprimar, Cătălin Ilioiu ar fi trebuit să redevină consilier local, dar Ilioiu nu apare nici în lista consilierilor locali de pe site-ul Primăriei Brebu.
Avem demonstrația „stilului” de lucru al lui Ungureanu. În momentul în care Ilioiu a anunțat că vrea să candideze la Primăria Brebu, acesta fiind un drept garantat de Constituția României, Ungureanu nu numai că i-a desființat ilegal funcția și i-a luat laptopul și icoanele din birou, dar l-a și radiat de pe site-ul Primăriei Brebu, ca să nu apară nici ca viceprimar, nici în calitate de consilier.
Concluzia este că de când a hotărât să candideze la „Primăria lui Ungureanu”, la concurență cu Ungureanu, Cătălin Ilioiu nu mai există!