Iluminat stradal
Iluminat stradal. Sursa foto: adevarul.ro

Tot mai multe localități din România riscă să rămână noaptea fără iluminat public din cauza creșterii explozive a facturilor la energia electrică, aceasta fiind soluția găsită de edili pentru reducerea costurilor. Un astfel de exemplu îl reprezintă comuna Bezdead din județul Dâmbovița, unde începând din luna august , între orele 24.00 și patru dimineață, va fi oprit iluminatul stradal, potrivit observatornews.ro.

Factura de curent electric a crescut de la an la an, de la 9093 de lei în anul 2020, la 16.764 lei în anul 2022, deși consumul nu s-a dublat

 Teodora Anghelescu, primar Bezdead, a declarat: „Nu este din vina noastră sau din faptul că nu am alcătuit un buget responsabil. Doar din cauza creşterii preţului la energie. Nu putem ajunge la finele anului cu bugetul planificat la început la capitolul energie. ”Localnicii au păreri împărțite legat de măsura care va fi luată de către edil pentru reducerea facturilor .Dacă unora le este teamă că va crește numărul furturilor, alții cred că este bine că se va face economie.

Primăria din Bezdead plătea acum trei ani, într-o lună de iarnă, aproximativ 16000 de lei la factura de curent

Pentru reducerea costurilor, a fost realizată o modernizare de amploare, pentru care s-au cheltuit 100.000 de euro, toţi cei 1200 de stâlpi de iluminat fiind dotaţi cu lămpi cu led, lucru care a făcut ca în luna februarie a anului 2021, Primăria Bezdead să plătească doar 8400 de lei pentru curentul electric consumat, la jumătate faţă de cât plătea înainte.Scumpirea prețurilor curentului electric a crescut din nou facturile, dar Primăria Bezdead vrea să cheltuie bani pentru organizarea zilei comunei. „Toate au fost planificate într-un buget care să fie drămuit aşa cum trebuie. Trebuie să faci oamenilor şi o sărbătoare. Nu se face niciun fel de risipă. Da, putem încerca şi varianta austerităţii totale dar nu mi se pare normal, a spus Teodora Anghelescu, primar Bezdead

Scumpirea prețurilor curentului electric a crescut din nou facturile, dar Primăria Bezdead cheltuie bani pentru organizarea zilei comunei

 „Toate au fost planificate într-un buget care să fie drămuit aşa cum trebuie. Trebuie să faci oamenilor şi o sărbătoare. Nu se face niciun fel de risipă. Da, putem încerca şi varianta austerităţii totale dar nu mi se pare normal, a spus Teodora Anghelescu, primar Bezdead.

Bezdead nu este singura localitate unde noaptea este oprită furnizarea curentului electric, acest lucru fiind valabil și în localitatea Flămânzi, unde la începutul anului, timp de mai bine de o lună iluminatul public a fost restricționat noaptea.”Dacă vor creşte şi nu ne vom încadra, atât timp cât nu există o altă alocare prin rectificare de buget nu avem altă soluţie decât să reducem programul”, a spus Dan Oloeriu, primarul oraşului Flămânzi.

Emil Drăghici, preşedinte Asociaţia Comunelor, a declarat că măsura se aplică în mai multe comune din România. „Categoric da. Şi nu numai eu. Sunt foarte multe comune. Foarte mulţi merg pe ideea raţionalizării”, a spus Emil Drăghici.O altă soluţie, spun edilii, ar fi ca Guvernul să aloce bani din fondul de rezervă.

Kelemen Hunor, despre priorități: „Banii care vor fi colectați trebuie să meargă la educație într-un procent mult mai mare decât până acum”

Articolul precedentAutoritățile anunță că în Botoșani toată populația estimată s-a recenzat, însă localnicii spun altceva: „Familia mea nu s-a recenzat și sunt destul de sigură că nu putem fi singurii din județ în situația asta”
Articolul următorSeceta face ravagii într-o comună din județul Iași: Cisterna, singura sursă de apă a sătenilor