Cisterna apa
Cisterna apa. Sursa foto : antena3

Apă adusă cu cisterna, este noua realitate tristă și îngrijorătoare din multe localități din județul Iași, care sunt afectate de secetă, la fel ca și cea mai mare parte a Moldovei, în lipsa unui sistem de irigații și a precipitațiilor.

Apă adusă cu cisterna pentru locuitorii comunei

Dacă în peste 50 de de localități din județ furnizarea apei se face după un program strict, o comună primește apă cu cisterna, deoarece cele mai multe fântâni au secat iar apa de la robinete nu mai curge. Este vorba despre comuna Cucuteni, unde locuitorii se aprovizionează cu apă de la cisterne de 3 săptămâni, care sunt aduse zilnic în curtea Primăriei, potrivit digi24.ro. Fiecare localnic vine să ia apă cu găleata sau cu sticlele, ca să aibă de băut sau pentru gătit.

Localnică: Este foarte dificil, ne este greu, avem copii, trebuie să spălăm

Ramona Dumitru este una dintre localnicele din Cucuteni, care vine zilnic să ia apă cu gălețile de la cisterna cu apă potabilă. Femeia se plânge că este greu, pentru că nu poate face toate treburile în gospodărie, din cauza lipsei apei. „ Este foarte dificil, ne este greu, avem copii, trebuie să spălăm. Iau pentru mâncare și pentru spălat rufele, este foarte greu, degeaba avem mașini de spălat, dacă nu avem apă. Așa spălăm la mână”, a spus femeia.

Pamfilică Brânză, primarul comunei Cucuteni, spune că majoritatea fântânilor din comună a secat din cauza secetei

„Având în vedere că e secetă, am scos lanțul, am scos tot, ca să nu fie problemă cu copiii. A scăzut la maxim, a scăzut cam cu 70% nivelul apelor din fântâni. Altele au secat de tot, altele mai au ceva, dar oricum apă nu este”, a spus primarul. Rezervele de apă se refac în ani de zile, în ultimii câțiva ani fiind numai ani secetoși, mai ales iarn, când rezervele se refac, mai spune edilul. Dacă în următoarele zile nu va ploua, singura speranță a locuitorilor rămâne cisternă cu apă, care le va asigura strictul necesar de lichid vital pentru a putea trăi.

Culturile din zeci de județe sunt afectate până la 80%

Seceta afectează culturile fermierilor, Guvernul României fiind somat să instituie stare de calamitate, a relatat ziarul nostru, în articolul Seceta „pârjolește” culturile fermierilor. Guvernul, somat să declare stare de calamitate. România va fi afectată până la data de 1 august de lipsa precipitațiilor și de temperaturile extreme, avertizează Administrația Națională pentru Meteorologie ( ANM) ANM a avertizat ca seceta se va accentua iar din cauza lipsei precipitațiilor , se va înregistra un deficit mare de apă în sol, așa cum a relatat ziarul nostru în articolul Avertismentul ANM: Până la 1 august seceta se va accentua. În Moldova a căzut aproape o găleată de apă într-o lună de zile.

Soluția găsită de primarul unei comune din Dâmbovița, pentru a reduce factura la curent electric: Oprirea iluminatului stradal noaptea

Articolul precedentSoluția găsită de primarul unei comune din Dâmbovița, pentru a reduce factura la curent electric: Oprirea iluminatului stradal noaptea
Articolul următorRezervația Naturală Balta Amara a secat complet, iar toate speciile protejate au dispărut