Avertismentul ANM: Până la 1 august seceta se va accentua. În Moldova a căzut aproape o găleată de apă într-o lună de zile

Din cauza lipsei precipitațiilor , se va înregistra un deficit mare de apă în sol.

Moldova se confruntă cu o seceta severă, cantităţile de precipitaţii fiind sub 200 de litri pe metrul pătrat. Acest lucru înseamnă în medie, 10 litri pe lună, adică practic o căldare de apă, potrivit directorului ANM, Elena Mateescu.

România va fi afectată până la data de 1 august de lipsa precipitațiilor și de temperaturile extreme, avertizează Administrația Națională pentru Meteorologie ( ANM)

Potrivit directorului ANM, Elena Mateescu, temperaturile vor crește semnificativ după data de 14 iulie, temperaturile medii urmând să se situeze peste normele climatologice specifice perioadei, între 18 iulie și 1 august. Temperaturile ridicate și deficitul de apă din sol va face ca seceta să se accentueze și să se extindă, avertizează directorul ANM, potrivit romaniatv.net.

„De la începutul verii, ANM a emis 32 de  atenţionări de timp now casting de vreme severă imediată, cu anticipaţie de 0 până la 6 ore, 2 coduri roşii pentru caniculă, pentru partea de Vest, Nord Vest a ţării. Dacă înainte se emiteau 1, 2 coduri roşii pe întreg anul,  cu referire la alertele meteorologice la nivel naţional,  iată că acum suntem la jumătatea verii şi avem deja două coduri roşii pentru caniculă”, a spus Elena Mateescu.

 Seceta face ravagii în vestul, sudul și estul României, 115 localități fiind afectate de acest fenomen

Din cauza lipsei apei, mai mult de 50 de localităţi primesc apă potabilă după program, unele doar în decursul zilei. Fermierii se confruntă cu probleme mari, având pierderi uriașe, motiv pentru care au cerut instituirea stării de calamitate.

„Estimăm că, până la sfârșitul lunii iulie, printr-o gestionare eficientă a volumelor de apă în principalele lacuri de acumulare, coeficientul de umplere să fie menținut la un nivel de peste 70%”, susţin specialiştii ANAR.

 Potrivit specialiștilor Administrației Naționale „Apele Române”, zonele afectate de lipsa apei sunt orașele mici și comunele

Aici, sistemele de alimentare cu apă (care aparțin operatorilor de apă-canal) sunt subdimensionate în raport cu dezvoltarea zonei, dar şi mediul rural unde nu sunt sisteme de alimentare cu apă în regim centralizat, alimentarea fiind realizată cu ajutorul fântânilor,  sau cu ajutorul sistemelor mici centralizate alimentate din foraje. Autoritățile locale din aceste zone au cerut sprijinul Inspectoratelor Județene pentru Situații de Urgență pentru asigurarea necesarului de apă pentru persoanele care au nevoie de apă pentru băut dar și pentru activitățile curente.

Rezerva de apă, la nivel național, din principalele 40 de lacuri de acumulare este de 3,6 miliarde de metri cubi, la care se adaugă încă 2 miliarde de metri cubi provenite din lacurile de acumulare mai mici administrate la nivel național. În total, este vorba despre 5,28 miliarde de metri cubi,  necesarul pentru alimentarea cu apă a populației fiind de 1, 22 miliarde de metri cubi.

Se întâmplă în România: Asfaltul turnat pe ploaie, pe un drum județean din Iași, luat pe roțile mașinilor de către șoferi (VIDEO)

Articolul precedentRăzboi cu o miză de un miliard de dolari între conducerea Twitter și multimiliardarul Elon Musk
Articolul următorAvertisment pentru România din partea Uniunii Europene, din cauza tăierilor ilegale de pădure