Seceta
Seceta. Sursa foto : eferrit.com

Schimbările climatice vor afecta agricultura din Spania şi din Portugalia, unde s-a instalat cea mai gravă seceta din ultimii 1.000 de ani. Cauza o reprezintă modificările suferite de anticiclonul Azore din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu recent, care semnalează consecinţele pentru cultura viţei-de-vie şi a măslinilor din Peninsula Iberică, potrivit romaniatv.net. Potrivit specialiștilor, cantitatea de precipitații a scăzut, în special din a două jumătate a secolului al XX-lea, nivelul acestora urmând să scadă în continuare, cu 10% până la 20% la sfârşitul secolului.

Acest lucru va face ca agricultura din Peninsula Iberică să devină ”una dintre cele mai vulnerabile din Europa”

Viticultorii se gândesc cum să se adapteze, ținând cont de faptul că regiunile adaptate pentru cultura viţei-de-vie s-ar putea diminua cu cel puţin un sfert sau chiar să dispară practic până în 2050 în Peninsula Iberică. De asemenea,  producţia de măsline din sudul Spaniei ar putea scădea cu o treime până în 2100, potrivit unor studii.

Un studiu publicat în revista ştiinţifică Nature Geoscience arată că acest sistem de presiune atmosferică ridicată ”s-a schimbat radical pe parcursul secolului trecut şi că schimbările suferite sunt fără precedent în climatul Atlanticului de Nord în decursul ultimului mileniu”.

Anticiclonul Azore, care corespunde unei regiuni a atmosferei unde presiunea este mai ridicată decât în regiunile învecinate şi situate la aceeaşi altitudine şi care se situează în general în proximitatea Arhipelagului Azore, are un rol important pentru fenomenele meteo, dar şi a evoluțiilor climatice pe termen mai lung în Europa de Vest

 Cercetătorii au studiat schimbările de presiune atmosferică din această zonă pe parcursul ultimilor 1.200 de ani, constatând că anticiclonul acoperă o zonă mai vastă de circa 200 de ani, perioadă care corespunde cu aproximaţie Revoluţiei industriale. Anticiclonul Azore trimite vara aer cald şi arid către Portugalia, Spania şi către alte ţări din vestul continentului cum ar fi Franţa. Iarna, anticiclonul aduce umiditate şi ploi, precipitaţiile din perioada de iarnă fiind ”vitale” pentru sănătatea ecologică şi economică a Peninsulei Iberice, au afirmat cercetătorii.

Cauzele pentru care rechinii atacă: pescuitul iresponsabil și cadavrele animalelor aruncate în ocean

Articolul precedentAu fost montate capcane pentru mașinile care ajung la baza traseelor turistice din Călimani
Articolul următorGreenpeace: ”Păpușa rusească a lobby-ului pe gaz și energie nucleară amenință independența energetică a Uniunii Europene”