Românii sunt sfătuiți să își izoleze termic locuințele, în contextul în care gazele naturale pot deveni o armă folosită în timpul războiului din Ucraina. Recomandarea vine din partea economistului șef al BNR, Valentin Lazea, care spune că acest lucru ar trebui să fie o prioritate pentru români, potrivit digi24.ro.
Potrivit economistului șef al BNR, izolarea termică a locuințelor reprezintă o soluție pentru reducerea consumului de energie termică în timpul anotimpului friguros, când facturile vor crește substanțial
Valentin Lazea susține că orice persoană care are 5.000 de euro trebuie să facă acest lucru, iar dacă nu deține această sumă este indicat să apeleze la instituțiile bancare, pentru a lua un credit.
„Dacă ne uităm la conflictul din Ucraina şi vedem că este posibil să se prelungească dincolo de sfârşitul acestui an – şi gazul este posibil să fie folosit ca armă în acest război – cred că o prioritate zero pentru oamenii din această ţară ar fi să se gândească la izolarea termică a clădirilor. Nu cred că există vreo altă formă de a cheltui banii. Bineînţeles, acum este perioada vacanţelor, oamenilor nu le stă mintea decât la vacanţe, dar după ce vacanţele se vor fi terminat nu cred că există altă prioritate care să fie mai importantă decât izolarea termică a clădirilor, fără a mai aştepta să vină statul sau primăria să le facă acest lucru. Oricine are puşi 5.000 de euro deoparte trebuie să facă acest lucru, iar cine nu are 5.000 de euro puşi deoparte să apeleze la bănci”, a spus Valentin Lazea, economist-şef la Banca Naţională a României (BNR).
Economistul șef al BNR este de părere că băncile, în această toamnă, ar trebui să facă un efort special pentru a promova acest tip de creditare pentru izolarea termică a clădirilor, deoarece nu există altă modalitate de creştere a eficienţei energetice, alta decât economisirea. Termoizolarea clădirilor se poate realiza în scurt timp şi cu un efort financiar mic, a precizat Valentin Lazea.
Românii sunt sfătuiți să consume mai puțin curent electric iarna
Virgil Popescu, ministrul Energiei, îi sfătuiește pe români să consume mai puțin curent electric. „Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Una din metodele pentru a scădea consumul şi indirect dependenţa de importuri este de a economisi. Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrală pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi vom putea face asta, dar putem încerca”, a spus ministrul Virgil Popescu.
Cîțu ar putea rămâne și fără funcția de președinte al Senatului