Producția de chipsuri Csíki Csipsz a fost oprită de către autoritățile române, care au descoperit că pe ambalajele a unui număr de 33 de produse a fost indicat drept loc de producție „Ținutul Secuiesc”, și nu România, potrivit 7media.ro.
Anunțul a fost făcut de către cunoscutul producător al berii Csíki Sör.
Într-un comunicat de presă, producătorul de bere transmite că decizia a fost luată în urma raportului prezentat de către activistul român de extremă dreapta Dan Tanasă. De asemenea, autoritățile române au recomandat ca și fabrică de bere să schimbe numele locației de producție din ȚInutul Secuiesc în România. Atât producătorul de bere dar și cel de chipsuri au făcut recurs împotriva acestei decizii.
„Astăzi, autoritățile române au oprit producția și distribuția produselor Csíki Chipsz, deoarece 33 de produse sunt numite ca locație de producție în Ținutul Secuiesc, nu România. Autoritățile române au îndemnat și Fabrica de bere Csík să schimbe numele locației de producție din Ținutului Secuiesc în România. Ambele companii din Szekelyland au făcut recurs împotriva deciziei și nu se vor opri cu producția și distribuția. Comunitatea Csíki Chips și Csíki Beer Manufacture îi urează domnului Dan Tanasă să „bea apa ursului””, a transmis Csíki Sör.
Parlamentarul AUR Dan Tanasă a anunțat pe contul său de Facebook că a reclamat la ANPC inscripţionarea ambalajelor produse sub marca „Csiki Csipsz” şi „Csiki Șor”
Astfel, în loc de România a fost trecut pe toate ambalajele ca loc de provenienţă „Ținutul Secuiesc”. Deputatul AUR afirmă că „pe lângă insulta la adresa României, prin care este menţionată apartenenţa judeţului Harghita la aşa-zisul ţinut secuiesc, toate produsele au parte de descrieri şi etichete exclusiv în limba maghiară”.
Acesta nu este primul scandal în care apare numele de Csíki Sör. În 2017, Csíki Beer Manufactory a fost dat în judecată de Heineken Brewery prin intermediul filialei sale locale, sub numele „Real Csíki Beer” sau „Igazi Csíki Sör” în maghiară. Heineken produce și distribuie o bere numită Ciuc (Csíki în română) iar din acest motiv a dat în judecată compania Csíki Sör. Cele două părți au ajuns în cele din urmă la un acord și au încetat orice litigiu.