Activiștii Greenpeace din Croația, Ungaria, Polonia și Irlanda au desfășurat un banner în fața platformei de exploatare a gazelor, Ivana D, în nordul Mării Adriatice.
Ei au cerut Președintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să adopte un plan pentru renunțarea la gaz până în 2035 și să sprijine investițiile în energie regenerabilă și eficiență energetică.
”Gazul fosil alimentrează criza climatică, ne amenință sănătatea și vulnerabilizează securitatea energetică, indiferent de locul din care provine”, au scris membrii Greenpeace, pe contul de Facebook.
Greenpeace: ”Anul trecut, Comisia Europeană a propus ce tip de energie ar trebui să fie considerată verde și cum să stabilească reguli pentru a sprijini dezvoltarea acestora. Sună grozav, nu? Dar planul a fost complet deraiat”
Comisia a propus reguli care ar eticheta gazele fosile și energia nucleară drept verzi, deturnând banii care ar trebui cheltuiți pentru implementarea surselor regenerabile.
”Nu surprinde pe nimeni. Rusia este una dintre țările care ar beneficia cel mai mult de pe urma catalogării de către Comisia Europeană a acestor surse de energie poluante drept durabile”, se precizează în articolul Greenpeace.
O nouă cercetare publicată de activiștii Greenpeace din Franța arată că companii rusești masive precum Gazprom, Rosatom și Lukoil au făcut lobby Comisiei Europene pentru a schimba regulile față de ceea ce au declarat oamenii de știință ai Comisiei în domeniul climatic.