Sursa foto: Grecia
Sursa foto: Grecia

 În timp ce Uniunea Europeană se pregătește să anunțe decizii dure pentru a contracara efectele crizei energetice, oficialii de la București nu par a fi preocupați de acest lucru. Țările Uniunii Europene pregătesc măsuri fără precedent pe fondul crizei energetice provocate de războiul din Ucraina, care vor afecta populația dar și turismul.

Grecia vrea să raționalizeze folosirea aerului condiționat

De asemenea, Grecia mai vrea să aplice interdicții la circulația cu mașina personală, în timp ce Italia și Spania au luat măsuri similare, potrivit r3media.ro. Turiștii care aleg să-și petreacă vacanțe în Grecia vor avea parte de surprize neplăcute. Oficialii de la Atena vor să raționalizeze folosirea aerului condiționat, pentru a economisi energie și a nu mai fi dependenți de Rusia. Aceasta nu este singura restricție care va fi aplicată de guvernul elen, care ia în calcul interzicerea circulației cu mașina personală, după ce Italia și Spania au luat măsuri similare.

26 de grade Celsius este temperatura sub care nu pot fi setate aparatele de aer condiționat în toate clădirile publice din Grecia, din această vară. Și în mediul privat s-a luat aceeași măsură, inclusiv în hoteluri și pensiuni. Oficialii eleni au luat decizia după ce prețul energiei a crescut substanțial, din cauza pandemiei și a războiului. “Cine se poate descurca cu facturi de 500-1.000 de euro? Cine poate să și mănânce și să plătească și utilitățile? Nimeni. E o chestiune de viață sau moarte”, se plânge un localnic.

Restricții în Italia și Spania la folosirea aerului condiționat

Aceasta nu este singura restricție care li se pregătește elenilor, care ar putea fi obligați să muncească mai mult de acasă, iar duminica s-ar putea să nu mai poată merge cu mașinile. “Guvernul cheltuie peste două miliarde de dolari pentru a subvenționa prețul energiei pentru gospodării, afaceri și fermieri”, spune John Psaropoulos. Și spaniolii, și italienii nu vor mai putea fi folosi cum doresc ei, aerul condiționat. Vara, termostatele din clădirile publice nu pot fi setate mai jos de 27 de grade Celsius, iar la iarnă sistemele de încălzire nu pot funcționa la peste 19 grade. Cei care nu se vor respecta noile reguli pot primi amenzi între 500 și 3.000 de euro.

 Se așteaptă o criză economică mondială fără precedent

Tot mai multe voci vorbesc despre o criză alimentară și economică fără precedent, motiv pentru care liderii Uniunii Europene s-au întâlnit la Bruxelles de urgență, căutând soluții pentru ca șocul creșterii prețurilor la energie să fie resimțit cât mai puțin de economia europeană.“Economia noastră trece printr-un al doilea șoc extern, pentru a doua oară în ultimii doi ani. Invazia rusă nu produce doar o suferință umană enormă, care, bineînțeles, este principala noastră îngrijorare, ci și un șoc sever pe piața de energie și cea de alimente, în lanțurile de distribuție, generând inflație și slăbind încrederea consumatorilor și investitorilor”, afirmă Paolo Gentiloni, comisarul european pentru Finanțe.

Oficialii români nu sunt însă îngrijorați. “Pentru alimentele de bază – ulei, zahăr, făină – România are stocurile necesare și este exportator. Nu vom face raționalizări. România este în poziția favorabilă de exportator de produse agricole”, susține Florin Spătaru, ministrul Economiei.Prețul barilului de petrol a depășit azi 120 de dolari, fiind cel mai mare nivel din ultimele luni, creșterea fiind cauzată de faptul că liderii europeni ar putea decide să interzică importurile din Rusia.

Despăgubiri de 110.000 de euro, plătite de statul român fostei președinte a AEP, Ana Maria Pătru

Articolul precedentDespăgubiri de 110.000 de euro, plătite de statul român fostei președinte a AEP, Ana Maria Pătru
Articolul următor Scandal la Iași: Activiștii LGBT sunt acuzați că se folosesc de imaginea Universității Alexandru Ioan Cuza pentru promovarea mitingului din 5 iunie