Compania olandeză Gasterra a refuzat să plătească în ruble rușilor pentru gaz, motiv pentru care reprezentanții Gazprom au anunțat că începând din 31 mai, Olanda nu va mai primi gaz rusesc, informează Digi24.
Potrivit contractului semnat cu compania Gazprom, Olanda ar fi trebui să primească gaz rusesc până în 1 octombrie anul acesta, iar sistarea livrărilor înseamnă aproape 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați.
Olanda s-a așteptat la o astfel de decizie din partea Kremlinului, motiv pentru care compania olandeză Gasterra a început să achiționeze gaz din alte surse.
Oprirea gazului rusesc nu va avea consecințe în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele olandezilor
Reamintim că Olanda consumă anual aproape 40 de miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care 5 miliarde veneau din Federația Rusă. Putin a anunțat în urmă cu câteva luni că Rusia nu va mai livra gaze naturale clienților care refuză să plătească în ruble.
Printre primele țări care au rămas fără gaz rusesc au fost Polonia și Bulgaria, ca urmare a refuzului de a plăti cum a cerut Kremlinul.
Astăzi, 31 mai, au loc discuțiile din cadrul sesiunii extraordinare a Consiliului European, ce au loc la Bruxelles. Președintele României Klaus Iohannis a vorbit despre șansele ca statele UE să să ajungă la un acord în ceea ce privește impunerea unui embargo asupra petrolului rusesc în Europa.
„Vom vedea cum curge discuția, nu s-a ajuns la un acord, dar majoritatea doresc să cotinuăm pe pachetul șase. E posibil să se introducă o clauză de temporizare, adică unele sancțiuni să poată fi decalate în timp pentru ca unele state să aibă timp să-și găsească o alternativă. În Uniune există interesul general, dar și național. De aceea există diferite forme de majorități și de a vota anumite spețe. În Consiliu nu se votează pe majoritate, ci se discută. Dacă nu este toată lumea de acord, decizia nu se ia.”, a declarat Iohannis.
Citește și articolul despre: Liderul UDMR Kelemen Hunor, alături de premierul Viktor Orban. Poziția Ungariei față de embargoul asupra petrolului rusesc „este de înțeles”