Captură video Youtube
Captură video Youtube

Aflat la Antena 3, medicul Adrian Marinescu a exclus o posibilă pandemie cu variola maimuței.

Acesta a venit cu detalii referitoare la recomandările făcute de Organizației Mondiale a Sănătății.

Directorul medical la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti a oferit o serie de informații despre această boală. În plus, a răspuns la cele mai frecvente întrebări pe care și le pun oamenii în legătură cu variola maimuței.

Evoluția virusului nu reprezintă, în acest moment, o pandemie

Cred că trebuie să ne referim la lucrurile concrete. Dacă îngrijorarea înseamnă că ne gândim că acest virus ar putea să dea o pandemie sau măcar o epidemie, e clar că nu e nicio susținere în momentul de faţă”, a declarat Adrian Marinescu, potrivit Știri pe Surse.

Medicul a făcut un scurt istoric, precizând că omenirea a aflat despre acest virus în anul 1958, iar în 1970 a fost întregistrat primul caz la om.

În trecut, exceptând continentul african, au fost cazuri izolate. La acest moment, există aproximativ 100 de cazuri, cele mai multe fiind forme ușoare. În ceea ce privește rata deceselor, aceasta se situează undeva până în 1%.

Directorul medical de la Institutul „Matei Balş” din Bucureşti”: ”Dacă un virus se transmite greu de la om la om, probabilitatea să apară niște modificări sau niște mutații în viitorul apropiat este extrem de mică”

Dar ce avem acum ca date nu înseamnă altceva decât o atenționare. Să știți că, în general, când există o atenționare din partea Organizației Mondiale a Sănătății  apar mai multe cazuri, în sensul că și diagnosticul pus mai ușor. Urmărim mai bine ce se întâmplă până la urmă. O simptomatologie de tipul gripei și cu o erupție care poate să semene cu varicela apare în destul de multe cazuri”, a explicat directorul.

În ceea ce privește evoluția virusului, medicul a adăugat că aceasta va fi vizibilă doar viitorul apropiat. Prin urmare, rămâne de stabilit dacă va fi vorba despre o evoluție dinamică, asemănătoare cu hepatita misterioasă.

”Vorbeam de cazuri, era o discuție legată de noul virus. Vedeți că nu există o confirmare și că, în momentul de față, am ajuns la concluzia că sunt niște cazuri izolate și atât”

Adrian Marinescu a recomandat prudență, deși, deocamdată, nu este în discuție nicio pandemie și nici măcar ideea de epidemie.

Variola maimuței este o boală din aceeași familie cu variola. Simptomele includ o erupție cutanată, febră, dureri musculare și dureri de cap.

Articolul precedentRevine carantina obligatorie. Autoritățile sunt în alertă
Articolul următorPNL nu este dispus să renunțe la cota unică de impozitare
Jurnalist full-time / Pesimist part-time