Sursa foto:Facebook/UNHCR, Agenția de Refugiați ONU

Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat, vineri, că aproape 3 mii de cetățeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul conflictului dintre Rusia și Ucraina.

În bazele de date ale Ministerului Muncii au fost înregistrate 5.250 de contracte active ale cetățenilor ucraineni, dintre care 2.919 au data de început 24 februarie sau mai recentă.

Dintre aceștia, aproape 1 mie lucrează în industria prelucrătoare, 457 și-au găsit loc de muncă în domeniul construcțiilor, iar 314 desfășoară activități de servicii administrative și de servicii suport, informează Digi24.

Mii de ucraineni au decis să rămână în România și să-și înceapă o viață nouă

Totodată, 284 lucrează în hoteluri şi restaurante, iar 270 desfăşoară activităţi de comerţ. Cei mai mulți dintre refugiații ucraineni se află în București, Bistrița, Arad și Timiș.

De asemenea, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a precizat că din 24 februarie și până acum au fost depuse peste 2.500 de cereri pentru înscrierea copiilor ucraineni în unitățile de învățământ din țara noastră, 2.379 dintre aceștia fiind deja repartizați.

Potrivit datelor Ministerului Educației au fost depuse 2.577 de cereri de înscriere, fiind vorba despre 969 de preşcolari şi 1.608 elevi. 

„2.379 de copii repartizaţi/înscrişi deja ca audienţi în şcoli şi grădiniţe (dintre care 938 de preşcolari şi 1.441 de elevi)”, a precizat ministerul Educației Sorin Cîmpeanu.

Reamintim că de la începutul războiului, aproape 6 milioane de persoane au părăsit Ucraina.

Țările care au ajutat cel mai mult refugiații ucraineni sunt Polonia, cu 3,2 milioane și România cu 889.000 de persoane. Potrivit ONU, în țara noastră, aproape fiecare a 20-a persoană este un refugiat de război din Ucraina.

De asemenea, România a ajutat și Republica Moldova în primirea a peste 450 de mii de refugiați. Țara noastră  a trimis 100 de milioane de euro Moldovei pentru a putea face față numărului mare de persoane care au fugit din Ucraina.

Comisia Europeană a anunțat, miercuri, că statele care au primit cei mai mulți refugiați – România, Polonia, Ungaria, Slovacia și Cehia – vor primi o finanțare de 248 de milioane de euro.

Citește și articolul: România și alte patru state europene vor primi 248 de milioane de euro pentru sprijinirea refugiaților ucraineni

Articolul precedentCiolacu: ”M-am săturat ca PSD să devină mereu pompierul de serviciu după anumite aventuri a unor guverne nepregătite și nerealiste”
Articolul următorNicolae Ciucă a vizitat una din companiile de elită ale României
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.