Ministrul Muncii Marius Budăi a anunțat, joi, că au fost evaluate 2,6 milioane de dosare de pensii, din 4,8 milioane de dosare. Oficialul a declarat că o posibilă creștere a pensiilor mai mici „este o discuție neconstituţională.”
„Noi vorbim de contributivitate şi vorbim de o valoare a punctului de pensie. Se majorează valoarea punctului de pensie, noi acceptăm această discuţie cu majorarea pensiilor în procent, dar pensia se majorează prin valoarea punctului de pensie”, a declarat Budăi.
Acesta a amintit că Executivul a luat câteva măsuri pentru pensionarii din România, în contextul scumpirilor alimentelor și a prețului la gaze.
Budăi: „Putem face în schimb altceva pentru pensiile mici”
„(…) Ceea ce am făcut în primul pachet social, de la 1.600 până la 2.200 (de lei – n. r.) şi ceea ce facem acum cu acest voucher de 50 de euro o dată la două luni, dar să creştem discreţionar numai pensiile mici nu se poate”, a spus Marius Budăi, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.
De asemenea, ministrul Muncii a amintit de voucherele ce vor fi acordate din 1 iulie persoanelor vulnerabile. Budăi a precizat că aceste vouchere vor fi distribuite până la sfârșitul anului.
„Este o activitate care este în dinamică şi în continuitate şi se va desfăşura până la sfârşitul anului, 31 decembrie. Dacă va fi o singură persoană în România care nu va primi cardul acasă în luna iunie şi îl va primi pe 1 sau pe 2 iulie nu înseamnă ca banii aferenţi lunii iunie vor fi pierduţi”, a concluzionat ministrul Muncii.
Reamintim că în urmă cu câteva zile, Budăi a declarat că PNNR, în ceea ce privește pensiile, va fi modificat.
„Eu nu o să încetez nicio clipă să mă bat şi PNRR, vă garantez că va fi modificat, într-un sens sau altul. Nu modificat, haideţi să clarificăm, modificare poate înseamnă prea mult”, a spus ministrul Marius Budăi.
Citește și articolul: Ministrul Marius Budăi: Fiecare stat membru al Uniunii Europene trebuie să aibă o anumită independenţă în a decide politica de pensii