Senatul va dezbate, miercuri, în plen, propunerea legislativă pentru modificarea Legii offshore care reglementează operaţiunile petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol atât în perimetrele petroliere offshore, cât şi onshore de adâncime. Potrivit legii, statul român va avea drept de preempţiune la achiziţia gazelor naturale. Comisiile pentru buget-finanţe şi pentru energie din Senat au dat, marţi, raport comun de admitere asupra Legii offshore privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră, cu 17 voturi „pentru” şi două „împotrivă”.
Virgil Popescu: Se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat că prin modificarea actualei legi se vor debloca investiţiile din Marea Neagră, urmând să fie accelerate investiţiile în onshore-ul de adâncime. De asemenea, se va asigura securitatea în aprovizionare a ţării, în cazul unei crize energetice, România putând deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.
Virgil Popescu a menţionat că, faţă de legea iniţială, impozitul pe venitul suplimentar a fost practic eliminat.
„Prezența lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor/ lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale. În situaţia în care un titular este parte la un acord petrolier care se referă atât la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore sau are calitatea de titular atât al unui/ unor acord/ acorduri petrolier/ petroliere care se referă la perimetre petroliere localizate pe uscat, cât şi la perimetre petroliere offshore, prevederile prezenței legi se aplică numai referitor la operaţiunile petroliere desfăşurate cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime”, prevede proiectul.
Actul normativ prevede o modificare a regimului de redevenţe şi a regimului fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare. În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare. Coaliţia de guvernare a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 256/2018 privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offhsore va fi dezbătută, după votul Senatului, de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Eugen Tomac: „În societatea rusă s-au produs rupturi puternice”