Cristian Ploscaru este un istoric și conferențiar român, profesând la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.
Într-un interviu acordat pentru Libertatea, Ploscaru și-a arătat opinia referitor la războiul pornit de Rusia pe teritoriul Ucrainei.
Istoricul român a analizat războiul actual din Ucraina, pornit de Rusia: ”Cum se naște o națiune: prin foc și sabie”
Conferențiarul universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a spus că indiferent de rezultatul războiului declanșat de Rusia, deja există o consecință pozitivă, și anume că ucrainenii au devenit cu adevărat o națiune.
El a spus că un asemenea fenomen este rar, și că este greu de crezut că putea fi replicat în secolul douăzeci și unu.
”Vedem cu ochii noștri, deși acest război are o latură foarte dramatică, un proces care nu se întâmplă în fiecare zi”, a precizat istoricul.
Cristian Ploscaru a vorbit despre problemele prin care au trecut ucrainenii în ultimele câteva decenii
”Ucrainenii au destul de multe probleme interne – de natură identitară și a solidarității interne. S-a văzut asta destul de clar în anii 90 sau în anii 2000. Dar voința lor de a se transforma într-o societate de model european și provocările în care s-au găsit din acest punct de vedere au consolidat”, a adugat Conferențiarul universitar.
În plus, expertul în istorie a adus în discuție și sentimentul de națiune al ucrainenilor, indiferent de diferențele care ar putea exista între ei.
”Nu mai contează dacă sunt ortodocși, greco-catolici, dacă teritoriul în care locuiesc a aparținut odată Poloniei, Novorusiei sau Imperiului Rus în ansamblul său”, a conclus Ploscaru.