Sursa foto: Pixabay
Sursa foto: Pixabay

Cristian Ploscaru este un istoric și conferențiar român, profesând la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași.

Într-un interviu acordat pentru Libertatea, Ploscaru și-a arătat opinia referitor la războiul pornit de Rusia pe teritoriul Ucrainei.

Istoricul român a analizat războiul actual din Ucraina, pornit de Rusia: ”Cum se naște o națiune: prin foc și sabie”

Conferențiarul universitar la Facultatea de Istorie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași a spus că indiferent de rezultatul războiului declanșat de Rusia, deja există o consecință pozitivă, și anume că ucrainenii au devenit cu adevărat o națiune.

El a spus că un asemenea fenomen este rar, și că este greu de crezut că putea fi replicat în secolul douăzeci și unu.

Vedem cu ochii noștri, deși acest război are o latură foarte dramatică, un proces care nu se întâmplă în fiecare zi”, a precizat istoricul.

Cristian Ploscaru a vorbit despre problemele prin care au trecut ucrainenii în ultimele câteva decenii

Ucrainenii au destul de multe probleme interne – de natură identitară și a solidarității interne. S-a văzut asta destul de clar în anii 90 sau în anii 2000. Dar voința lor de a se transforma într-o societate de model european și provocările în care s-au găsit din acest punct de vedere au consolidat”, a adugat Conferențiarul universitar.

În plus, expertul în istorie a adus în discuție și sentimentul de națiune al ucrainenilor, indiferent de diferențele care ar putea exista între ei.

Nu mai contează dacă sunt ortodocși, greco-catolici, dacă teritoriul în care locuiesc a aparținut odată Poloniei, Novorusiei sau Imperiului Rus în ansamblul său”, a conclus Ploscaru.

Articolul precedentO femeie s-a aruncat în gol, de la etajul 10 al unui bloc. În brațe avea doi copii minori
Articolul următorMarcel Ciolacu a fost ales preşedintele Grupului PRO-America din Parlament
Jurnalist full-time / Pesimist part-time