Gazprom a întrerupt livrările de gaz către Bulgaria, miercuri, iar companiile de stat de gaze au început să caute soluții pentru a putea face față situației.

Ministerul Economiei bulgar a anunțat că nu există, în momentul de față, restricții la consumul de gaze, chiar dacă Bulgaria își acoperă peste 90% din necesarul de gaze din Rusia.

Moscova a anunțat că va pune în aplicare decretul lui Putin prin care toate țările ce folosesc gaz rusesc sunt obligate să plătească în ruble pentru livrări. Cu doar o zi înainte, Gazprom a opri livrările de gaz spre Polonia, autoritățile poloneze înființând o celulă de criză, citează news.ro.

Planul lui Putin și destabilizarea Europei. Gazul rusesc, călcâiul lui Ahile al UE. Cât se vor rupe definitiv țările europene de resursa prin care Rusia își alimentează războiul

„Informația mai întâi despre o reducere semnificativă a transportului de gaze și apoi despre suspendarea acestuia marți a fost confirmată neoficial de Onet atât unor surse guvernamentale, cât și Companiei poloneze de petrol și gaze (PGNiG). Rușii nu au informat partea poloneză cu privire la motivele suspendării livrărilor”, au spus reprezentanții companiei Onet, potrivit sursei citate de Mediafax.

Totodată, Polonia a anunțat că are suficient combustibil în stoc, cerând, de altfel, sancțiuni mai dure pentru Rusia.

În urma deciziei de a opri livrările de gaz Poloniei și Bulgariei, prețul gazelor în Europa a crescut din nou cu până la 17%, iar temerile pe piață sunt că alte state din Europa urmează să fie lovite de decizia Rusiei de a sista livrarea de gaze.

Reamintim că luna aprilie și mai sunt luni de plată pentru gazele livrate de Rusia, iar liderii europeni și directorii de companii încearcă să găsească o soluție la cerințele cerute de Moscova. Chiar dacă războiul dintre Rusia și Ucraina a început în urmă cu două luni și șefii țărilor europene au anunțat că se vor rupe definitiv de gazul rusesc, UE nu a reușit, pentru moment, să sancționeze această resursă din Rusia, responsabilă de destabilizarea Europei.

Citește și articolul: Orchestra ucraineană a libertăţii, prezentă la cel mai mare festival de muzică clasică din lume

Articolul precedentOrchestra ucraineană a libertăţii, prezentă la cel mai mare festival de muzică clasică din lume
Articolul următorDe ce nu a fost prezent și Florin Cîțu la Kiev. Rareș Bogdan: „Avea deja o vizită programată”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.