BBC Poms
BBC Proms. Sursa foto: RFI.ro

Un ansamblu muzical recent înfiinţat, Ukrainian Freedom Orchestra („Orchestra ucraineană a libertăţii”), va susţine un concert pe 31 iulie la Londra în cadrul evenimentului BBC Proms. Acesta este considerat cel mai mare festival de muzică clasică din lume.

Compusă din muzicieni ucraineni, originari din principalele oraşe ale ţării, unii fiind refugiaţi sau membri ai unor orchestre europene, Ukrainian Freedom Orchestra va susţine un concert dirijat de Keri-Lynn Wilson, o muziciană canadiană de origine ucraineană, la Royal Albert Hall din Londra. Noua orchestră se va afla în turneu în Europa şi în Statele Unite de la sfârşitul lunii iulie până la sfârşitul lunii augus.  Ea va participa,  pe 6 august, la Festivalul Internaţional din Edinburgh, cel mai mare eveniment din lume dedicat spectacolelor şi artelor. Turneul reprezintă pentru muzicienii săi „expresia iubirii lor pentru ţara lor natală şi pentru omagierea celor care au murit şi care au suferit atât de mult”, a declarat Keri-Lynn Wilson.

Orchestra îl va sărbători pe cel mai cunoscut compozitor ucrainean, Valentin Silvestrov

Ukrainian Freedom Orchestra a fost adaugată în ultimul moment în programul BBC Proms 202. Scopul este de a celebra „puterea muzicii de a surmonta diviziunile”, a declarat directorul festivalului britanic, David Pickard. Orchestra îl va sărbători pe cel mai cunoscut compozitor ucrainean în viaţă, Valentin Silvestrov. Acesta a fugit din Kiev alături de fiica lui şi de nepoata lui în luna martie, au precizat organizatorii festivalului britanic. Ukrainian Freedom Orchestra va interpreta la BBC Proms 2022 partituri de Chopin, Beethoven şi Brahms, pe lângă Simfonia Nr. 7 de Silvestrov.

Festivalul, care va avea loc între 15 iulie şi 10 septembrie, va reuni în total peste 3.000 de muzicieni în cadrul a 84 de concerte şi va beneficia de revenirea pe scenă a marilor orchestre internaţionale. Va fi pentru prima dată de la începutul pandemiei de COVID-19 când evenimentul revine la formatul său tradiţional de desfăşurare. Ediţia din 2022 va coincide cu centenarul BBC şi cu Jubileul de Platină al reginei Elisabeta a II-a, a cărei domnie de 70 de ani va fi omagiată printr-un concert care va celebra legăturile speciale dintre muzică şi monarhia britanică.

Azomureș reia producția de îngrășăminte

Articolul precedentDemers unic al primarului Cristian Popescu Piedone. Biciclete de vacanță pentru copiii cu domiciliul în sectorul 5
Articolul următorBulgaria rămâne fără gaz. Gazprom a întrerupt livrările