azomures
Azomures. Sursa foto: Wikipedia.ro

Azomureș a decis să repornească unele din instalații și să reia producția de îngrășăminte, au comunicat marți reprezentanții Azomureș. Decizia a fost luată la patru luni de la oprirea temporară producția de îngrășăminte. Comisia Europeană a intervenit în luna aprilie pentru a preveni criză alimentară, stabilind un cadru legal în care statele membre pot ajuta companiile importante pentru agricultură. Polonia și Germania au acordat pachete substanțiale de ajutor, care includ prevederi speciale pentru producătorii de îngrășăminte. Ministerele Energiei, Economiei și Agriculturii lucrează în consultare cu reprezentanți ai industriei cum ar fi Azomureș pentru a lansa un pachet de ajutor similar în cadrul Comisiei Europene.

Semnal de alarmă tras de Azomureș

Azomureș împreună cu Fertilizers Europe au atras atenția Uniunii Europene și Guvernului României că șocul energetic ar putea duce la o criză a îngrășămintelor și a alimentelor. Experții estimează că 30% din exporturile mondiale de cereale sunt direct afectate, acest lucru având un efect sporit în lipsa îngrășămintelor, în contextul restricțiilor exporturilor ucrainene și rusești prin Marea Neagră.

“Toate acestea duc la reluarea parțială a producției la Azomureș. Aprovizionarea cu gaze naturale rămâne dificilă, cu niveluri de preț care duc la costuri ridicate pentru îngrășăminte, chiar și cu ajutorul Guvernului. Prin urmare, până la confirmarea pachetului de subvenții, vom rămâne precauți și sub capacitatea normală de producție, dar în același timp considerăm că este esențial pentru o campanie agricolă 2022-2023 de succes să nu mai amânăm momentul repornirii. Anticipăm o producție limitată de azotat de amoniu, nitrocalcar, uree și melamină în prima perioadă, urmând ca producția de îngrășăminte complexe de tip NPK să înceapă în perioada următoare”, a declarat Harri Kiiski, directorul general al Azomureș.

Azomureș este cel mai important producător de îngrășăminte pentru agricultură din România. Azomureș furnizează și materii prime, uree și melamină, pentru mai multe obiective industriale din România. Producția anuală este de 1,6 milioane de tone de îngrășăminte, aproximativ 75% din producție fiind destinată fermelor românești.

Secretarul general al ONU a cerut oprirea focului în Ucraina

Articolul precedentSecretarul general al ONU a cerut oprirea focului în Ucraina
Articolul următorWWF România: ”Pacea este fundamentul construirii unui viitor în care oamenii și natura să prospere”