Marți dimineață, cotațiile futures la gaze a coborât cu 12%, până la 84 de euro pentru un Megawatt/ oră, cel mai redus nivel înregistrat după 23 februarie, informează Bloomberg, citat de Digi24.
Încălzirea vremii și amânarea plăților în ruble pentru luna viitoare reprezintă motivele care au dus la o scădere a prețului la gaz în Europa, astăzi fiind a doua scădere, după declinul de 9,2% ce a avut loc pe 14 aprilie.
Chiar dacă Vladimir Putin a anunțat că toate țările ostile vor fi obligate să plătească în ruble pentru gazele rusești, purtătorul de cuvânt al Kremlinului a spus ieri că „mai este timp” pentru ca Europa să plătească pentru livrările de gaz din luna aprilie.
Când se va rupe definitiv Europa de gazul rusesc
De asemenea, acesta nu a vrut să comenteze sau să divulge țările care au decis să plătească în ruble pentru gazul rusesc, precizând că au înființat conturile bancare pe care liderul de la Moscova le-a cerut.
Analiștii au anunțat că temperaturile peste medie ce s-au anunțat pentru săptămânile viitoare vor reduce o parte din presiunile asupra cererii de gaze naturale.
Analistul șef pentru gaze și GNL, Edmnund Siau, la firma de consultanță a precizat că prețul a scăzut „pe măsura ce fundamentele pe termen scurt s-au relaxat”, iar trecerea pe gaz lichefiat va reprezenta o „gură de aer” pentru majoritatea țărilor dependente de gazul rusesc.
Cu toate acestea, Siau a atras atenția că planează în continuare spectrul competiției cu din Asia.
„Traderii se întreabă ce va face Asia cu carantinele din China şi care est planul pentru refacerea stocurilor înainte de venirea iernii”, a spus șeful pentru gaze și GNL.
Reamintim că la începutul lunii aprilie, prețul la gaze naturale din Europa a crescut cu 7% din cauza temerilor cu privire la modul de aprovizionare, dar și a sancțiunilor impuse Federației Ruse de către Uniunea Europeană.
Lituania este prima țară care a decis să se rupă definitiv de gazul rusesc, ca răspuns la cerințele venite de la liderul de la Kremlin.
Citește și articolul: Embargo total și imediat asupra importurilor de petrol, cărbune, combustibil nuclear și gaze din Rusia