Digitalizarea procesului de recenzare a populației a avut ca și efect depășirea unui nou prag psihologic, numărul chestionarelor completate fiind de 4 milioane.

Recensământul Populației și Locuințelor a deputat pe 14 martie, și pentru prima dată, întregul proces este digitalizat, introducându-se și o etapă de autorecenzare, ce se va încheia pe data de 15 mai. După aceasta va avea loc intrarea recenzorilor în teren, la adresele unde nu a avut loc autorecenzarea.

Președintele Institutului Național de Statistică (INS) Tudorel Andrei a declarat că cea mai mare surpriză vine din mediul rural. Mai exact, în 30 de județe, autorecenzarea la sat este mai mare decât la oraș.

Cu toate acestea, Tudorel Andrei a precizat că în reședințele de județ, autorecenzarea este foarte scăzută, fiind vorba de județe precum Iași, Alba-Iulia și Succeava. 

De asemenea, în județele Botoșani, Teleorman, Brașov, Arad, Dâmbovița, Buzău, Bihor, procesul de recenzare decurge bine. „Avem județe cu aproape 30% procent de autorecenzare, iar Botoșaniul, județul-record, are peste 30%”, a precizat Tudorel Andrei, informează stiripersurse.ro.

Capitala este pe primul loc, cu cele mai multe chestionare completate

Reamintim că prima etapă a Recensământului 2022 a început pe 14 martie, unde românii pot completa online formularele. Angajatorii sunt obligați să le ofere o zi liberă de la serviciu celor care optează să se autorecenzeze, fiind o premieră.

De asemenea, între 14 martie-15 mai are loc și autorecenzarea asistată, unde persoanele care întâmpină probleme o pot face cu ajutorul unui recenzor pus la dispoziție în fiecare primărie din țara noastră.

După 15 mai începe a doua etapă, recensământul obișnuit, unde recenzorii vor introduce toate informațiile adunate de pe teren pe tabletă, renunțându-se astfel la clasicele foi. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

Potrivit worldmaters.info, populația României în momentul de față este de 19 milioane de locuitori, adică 0.25% din populația globului. De asemenea, populația urbană este de 54,6% ( 10,5 milioane de locuitori), iar media de vârstă de este 43,2 ani.

Citește și articolul: Au început, deja, dezinformările în legătură cu recensământul

Articolul precedentCopii atacați de urs, la marginea unei păduri din Sibiu
Articolul următorMesaj pentru Papa din partea unui comandant ucrainean: „A venit vremea când rugăciunea nu este suficientă”
Andrei NARIȚA
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.