Digitalizarea procesului de recenzare a populației a avut ca și efect depășirea unui nou prag psihologic, numărul chestionarelor completate fiind de 4 milioane.

Recensământul Populației și Locuințelor a deputat pe 14 martie, și pentru prima dată, întregul proces este digitalizat, introducându-se și o etapă de autorecenzare, ce se va încheia pe data de 15 mai. După aceasta va avea loc intrarea recenzorilor în teren, la adresele unde nu a avut loc autorecenzarea.

Președintele Institutului Național de Statistică (INS) Tudorel Andrei a declarat că cea mai mare surpriză vine din mediul rural. Mai exact, în 30 de județe, autorecenzarea la sat este mai mare decât la oraș.

Cu toate acestea, Tudorel Andrei a precizat că în reședințele de județ, autorecenzarea este foarte scăzută, fiind vorba de județe precum Iași, Alba-Iulia și Succeava. 

De asemenea, în județele Botoșani, Teleorman, Brașov, Arad, Dâmbovița, Buzău, Bihor, procesul de recenzare decurge bine. „Avem județe cu aproape 30% procent de autorecenzare, iar Botoșaniul, județul-record, are peste 30%”, a precizat Tudorel Andrei, informează stiripersurse.ro.

Capitala este pe primul loc, cu cele mai multe chestionare completate

Reamintim că prima etapă a Recensământului 2022 a început pe 14 martie, unde românii pot completa online formularele. Angajatorii sunt obligați să le ofere o zi liberă de la serviciu celor care optează să se autorecenzeze, fiind o premieră.

De asemenea, între 14 martie-15 mai are loc și autorecenzarea asistată, unde persoanele care întâmpină probleme o pot face cu ajutorul unui recenzor pus la dispoziție în fiecare primărie din țara noastră.

După 15 mai începe a doua etapă, recensământul obișnuit, unde recenzorii vor introduce toate informațiile adunate de pe teren pe tabletă, renunțându-se astfel la clasicele foi. Această etapă are loc în perioada 16 mai – 17 iulie 2022, când recenzorii vor merge doar în acele locuințe în care nu s-a făcut autorecenzarea.

Potrivit worldmaters.info, populația României în momentul de față este de 19 milioane de locuitori, adică 0.25% din populația globului. De asemenea, populația urbană este de 54,6% ( 10,5 milioane de locuitori), iar media de vârstă de este 43,2 ani.

Citește și articolul: Au început, deja, dezinformările în legătură cu recensământul

Articolul precedentCopii atacați de urs, la marginea unei păduri din Sibiu
Articolul următorMesaj pentru Papa din partea unui comandant ucrainean: „A venit vremea când rugăciunea nu este suficientă”
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.