Sursa: Google maps

O funcționară din cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, șef de serviciu chiar, a luat cu titlul de mită câtva mii de lei, dar și un laptop.

Aceasta arată procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Timișoara, însă faptele au fost mărturisite chiar de inculpată, care a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției.

Potrivit DNA, Livia Ciobanu nu conducea chiar orice serviciu din minister, ci era șef de serviciu la Direcția Generală Buget Finanțe și Fonduri Europene, postură din care a primit mită de 36 de de ori.

Ancheta a fost făcută publică la mijlocul lunii septembrie, iar în câteva săptămâni inculpata a recunoscut că, în perioada mai 2018 – februarie 2021,a primit de la o persoană cu funcție de conducere la nivelul unei direcții județene pentru agricultură suma totală de 52.000 de lei și un laptop, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intră în îndatoririle sale de serviciu.

Persoana în cauză a devenit martor în dosarul instrumentat de DNA, iar procurorii au stabilit că inculpata condiționa avizarea alocării de fonduri de care respectiva direcție județeană avea nevoie pentru cumpărarea de autovehicule noi, stații de lucru de birou, stații de lucru portabile, imprimante, telefoane mobile și servicii de voce și date și alte obiecte de birotică de anumite sume de bani.

Suma totală de 52.000 lei ar fi fost primită direct și prin intermediari, banii fiind primiți în numerar și virați într-un cont bancar al unei persoane din familia inculpatei, precum și prin mandat poștal on-line (între 1.500 și 3.000 de lei/lunar).

În prezența avocatului, inculpata a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea, pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat”, arată procurorii anticorupție.

Pedeapsa cu care a fost de acord inculpata, dar și procurorii, urmează însă a fi analizată și de Tribunalul București, acolo unde a fost înaintat dosarul de urmărire penală, instanța urmând a lua o decizie în acest sens.

Articolul precedentOrganizație pentru protecția mediului: ”Adevărata poveste de Halloween este distrugerea pădurilor”
Articolul următorAngel Tîlvăr este propunerea PSD pentru conducerea Ministerului Apărării