Foto: Descoperă.ro
Foto: Descoperă.ro

Un nou studiu, realizat cu sprijin financiar din partea Fundației OAK, respectiv din partea Comisiei Europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare – Axa Biodiversitate, demonstrează că numărul de urși care se află în Munții Făgăraș nu corespunde numărătorilor efectuate de Ministerul Mediului.


Fundația Conservation Carpathia a identificat urșii de pe o suprafață de 1.200 kilometri pătrați. Numărătoarea a fost efectuată în Munții Făgăraș și împrejurimi. În plus, studiul reprezintă primul de acest gen, efectuat în ţara noastră.


Cea mai nouă numărătoare: au fost identificați 283 de urși: 137 femele și 146 masculi


Evaluarea cantitativă a populației de urs cu metode moderne, precum genetica, este primul pas în gestionarea responsabilă a urșilor din țara noastră, precizează publicaţia Descoperă.ro.


Astfel, au fost recoltate 1.426 de probe de ADN cu o rată de succes a analizelor de laborator de 63%. Au fost identificați 283 de urși, 137 de femele și 146 de masculi, iar prin modelare statistică a fost estimată densitatea populației la 17-18 urși pe 100 de kilometri pătrați, mai arată sursa citată.


Conform specialistului în faună de la Fundația Conservation Carpathia, metoda genetică de monitorizare a populațiilor de animale sălbatice este una dintre cele mai relevante și precise metode. Aceasta estimează numărul de indivizi de pe o anumită suprafață. Mai mult, poate analiza dinamica populației în timp și spațiu.


Fundația Conservation Carpathia a finalizat primul studiu genetic de evaluare a numărului de urși în estul Munților Făgăraș, Piatra Craiului, Iezer-Păpușa și Munții Leaota


Spre deosebire de metoda clasică ce se bazează pe măsurarea incertă a urmelor sau pe observații directe, genetica oferă o imagine clară asupra indivizilor eliminând posibilitatea de a număra un exemplar de mai multe ori pe diferite fonduri cinegetice. Practic, sunt colectate probe non-invazive de ADN, excremente sau păr, care sunt analizate în laboratoare de specialitate. Astfel de studii obiective reprezintă pași importanți în procesul de monitorizare a populației de urși. Datele științifice trebuie să stea la baza deciziilor noastre de management, atât pentru a ne asigura că nu pierdem această specie cât și pentru a înțelege conflictele și a întări coexistența cu oamenii”, a declarat, Ruben Iosif, specialist în faună.

Articolul precedentLia Olguţa Vasilescu:„Toate pensiile vor scădea”
Articolul următorPeste 100 de butelii de oxigen, împrumutate pentru spitalele din Iași
Cristina Antal
Jurnalist full-time / Pesimist part-time