Unitățile medicale din Iași au primit 50 de butelii de oxigen de la Spitalul Județean din Succeava pentru a acoperi necesarul până luni. Conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iași a precizat că alte 80 de butelii au fost livrate din Galați și Roman.DSP Iași a mai precizat că încă de săptămâna trecută s-au înregistrat mai multe probleme în ceea ce privește aprovizionare cu oxigen la nivelul cerințelor.

„Pentru luni avem asigurat oxigenul necesar.(…) Mulţumim conducerii Spitalului Judeţean Suceava şi domnilor Prefecţi ai celor două judeţe, Iaşi şi Suceava, pentru implicarea în rezolvarea acestei crize”, a transmis DSP Iași, relatează spotmedia.ro.

Problema oxigenului în spitale, confirmată de Raed Arafat

Totodată,  în comunicatul transmis de DSP Iași e specificat faptul că oxigenul este autorizat de către Agenția Națională a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale din România. De altfel, oxigenul reprezintă singura soluție viabilă ce poate să facă diferența între viață și moarte.

Conform spuselor acestora, soluția propusă de Centrul Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI) de a împrumuta mai multe butelii de oxigen „reprezintă singura alternativă pentru situațiile în care toate rezervele vor fi epuizate”, se mai arată în comunicat. Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași și Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași folosesc aceeași sursă de oxigen.

Spitalele din Iași au rămas fără butelii de oxigen

Reprezentanții Spitaului Clinic de Boli Infecțioase din Iași au anunțat că oxigenul medicinal o să mai ajungă doar pentru câteva ore. Mai mult, medicii vor fi nevoiți să administreze pacienților oxigen tehnic până la rezolvarea acestei probleme cu care se confruntă unitatea spitalicească.

Șeful DSU, Raed Arafat, a susținut că e conștient de criza de butelii de oxigen. El a precizat că s-a ajuns în această situație din cauza cererii foarte mare, iar cele două firme ce livrează oxigen nu au mai făcut față. „Există o criză pentru că sunt doar două firme mari care livrează oxigen în țară și una mai mică. Toate au avut probleme în livrarea de oxigen din cauza cererii mari.

Încercăm să aducem butelii de oxigen pre-umplute, din afara României, dacă vom reuși. În același timp, încercăm să găsim soluții interne.”, a declarat Raed Arafat pentru Antena 3.

Articolul precedentStudiu: Câți urși se află în Munții Făgăraș?
Articolul următorPeste 7 milioane de români s-au vaccinat cu prima doză împotriva COVID-19
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.