Conform Oficiului European de Statistică (Eurostat) cei mai supuși riscului de sărăcie și excluziune socială la nivelul Uniunii Europene sunt copiii din țara noastră. Mai exact, 41,5 % dintre ei sunt în acest pericol. Dublu față de media europeană de 24,2%.
Mai mult, potrivit datelor oferite de Eurostat, un sfert dintre copiii din statele membre ale Uniunii Europene sunt supuși riscului de sărăcie. La adulți, procentajul se situează la 21,7%. Totodată, procentul e de 20,4% în rândul persoanelor de peste 65 de ani. România se află pe primul loc în acest clasament. Următorul loc fiind ocupat de Bulgaria cu 36,2%, Spania-31,8% și Grecia-31,5%.
Pandemia de coronavirus și sărăcia din România
La polul opus se află Slovenia, Cehia, Danemarca și Finlanda. Riscul de sărăcie în rândul copiilor se situează sub 15 %, relatează Digi24. Printre factorii care influențează riscul de sărăcie și excluziune socială se numără nivelul de educație și intensitatea de lucru. Copiii în întreținere sunt supuși riscului de sărăcie unde intensitatea de lucru în gospodărie e foarte scăzută. Referitor la educație, rata analfabetismului funcțional din România din ultimul deceniu s-a situat între 40 și 45%.
Mai mult, migrația părinților în alte state pentru a aduce un venit suplimentar reprezintă alt factor ridicat de sărăcie și excluziune socială. De asemenea, gospodăriile compuse dintr-o singură persoană cu copii în întreținere sunt defavorizate din punct de vedere social și material.
Excluziune socială și pierderea locului de muncă pe timpul pandemiei
Conform estimările UNICEF, sărăcia din rândul copiilor va rămâne peste nivelurile de dinaintea pandemiei pentru încă cinci ani în statele dezvoltate. Mai mult decât atât, guvernele țărilor au destinat susținerii copiilor și familiilor doar 2% pentru a ușura povara financiară provocată de COVID-19.
De la debutul pandemiei și până acum, mii de copii din România au ajuns să se afle într-o situație de risc. Pierderea locului de muncă determinând o creștere a familiilor cu venit redus sau deloc, se mai arată în raportul realizat de UNICEF.
Totodată, categoriile de copii cele mai afectate de pandemia COVID-19 sunt reprezentate de copiii provenind din familii care trăiesc în sărăcie. Copiii de etnie romă și copiii care locuiesc în locuințe supraaglomerate.