Președintele PNL, Ludovic Orban este pe aceeași lungime de undă cu cei de la UDMR, în privința pensiilor speciale acordate primarilor și șefilor de Consilii Județene, argumentându-și poziția prin faptul că aceștia nu beneficiază de sporul de vechime care să le cuantifice efortul depus în respectivele funcții. Reamintim că intrarea în vigoare a prevederilor Codului Administrativ a fost prorogată până la 1 ianuarie 2022, în vederea găsirii unei soluții legale.
„Sunt de acord, trebuie să găsim o soluţie. Primarii primesc indemnizaţia, doar atât. Ei nu beneficiază de sporul de vechime sau de alte instrumente prin care să se cuantifice efortul pe care îl depun pentru comunităţile locale. Se poate găsi o formă legală în care să se ia în considerare, pe de o parte, restricţiile la care sunt supuşi prin exercitarea funcţiei de primar sau de preşedinte al consiliului judeţean şi, pe de altă parte, să se ţină cont de regimul pe care l-au avut în materie de indemnizaţii, în care nu au beneficiat de alte venituri suplimentare”, a declarat Ludovic Orban.
Șeful Camerei Deputaților a subliniat faptul că funcţia de parlamentar, pentru care au fost eliminate pensiile speciale, e diferită de cea de primar, și speră că o dată cu reluarea activității parlamentare să fie accelerate dezbaterile pe această temă.
„Funcţia de primar incumbă o responsabilitate uriaşă, patrimonială, civilă. Practic, primarul este cel care administrează patrimoniul, angajează patrimoniul, derulează proiecte de investiţii, derulează bugete, conduce un număr mare de angajaţi şi are şi un regim limitativ şi are o serie de interdicţii. Aici există o echipă formată, ceea ce am discutat noi astăzi este să reia activitatea, odată cu debutul sesiunii parlamentare şi chiar să accelereze dezbaterile, să vină cu soluţii pentru fiecare categorie de pensii speciale”, a mai spus Orban, după ședința coaliției.
De altfel, pe subiectul pensiilor speciale pentru aleșii locali, atât PNL, cât și UDMR au primit numeroase critici din partea USR PLUS. Mai mult, chiar și PSD a fost prins în „colimator”, pe aceștia din urmă acuzându-i că una spun în fața camerelor de filmat, când cer echitate pentru pensionari, dar care la vot fac pasul înapoi. „Aşa s-a întâmplat şi astăzi când, în Comisia pentru drepturile omului din Camera Deputaţilor, proiectul USR PLUS de desfiinţare a pensiilor speciale pentru aleşii locali a primit aviz negativ. Au fost doar 6 voturi „pentru”, din care 4 de la USR PLUS, şi 18 abţineri de la PSD, PNL şi UDMR”, au scris reprezentanții USR PLUS pe pagina de Facebook, în luna iunie.
Orban: „La ora actuală nu se plătesc pensii speciale pentru primari”