Florin Cîțu (Facebook Guvernul României)

Premierul Florin Cîţu a convocat, marţi, la Palatul Victoria, o întâlnire în contextul creşterii preţului pe piața energiei, dar și a reclamaţiilor primite de la consumatori care acuză facturi exorbitante, scrie news.ro, citat de HotNews.

Astfel, premierul Florin Cîţu se întâlneşte de la ora 13.00, cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, ministrul Muncii, Raluca Turcan, şi cu reprezentanţi ai ANRE, Transelectrica, OPCOM şi Consiliului Concurenţei.

Întâlnirea va avea loc la Palatul Victoria şi a fost convocată în contextul situaţiei de pe piaţa energiei, unde se înregistrează creşteri considerate nejustificate ale preţurilor şi au fost reclamate atât modificări frauduloase ale contractelor încheiate de către consumatori, cât şi primirea de facturi exorbitante de către clienţii unor companii.

Premierul Florin Cîţu a anunţat, luni, că întâlnirea are loc „pe de o parte pentru a identifica aceste situaţii, pe de altă parte pentru a veni cu soluţii”.

„Soluţiile pe care le-am anunţat pentru această iarnă, pentru a le formaliza (n.r. urgentarea implementării legii consumatorului vulnerabil, precum și un sprijin din partea statului, prin compensarea unei părți din facturi). ANPC va fi la masa discuţiilor şi vom vedea ce soluţii avem”, a declarat Florin Cîţu.

În privința situațiilor reclamate de clienți, premierul a apreciat că instituţiile care monitorizează liberalizarea pieţei nu şi-au făcut datoria. „La această discuţie vin şi cei de la Consiliul Concurenţei pentru că ei sunt cei care pot să ne spună dacă o piaţă funcţionează în condiţii normale sau nu. ANPC-ul este acolo pentru a vedea dacă au fost respectate contractele cu persoanele fizice sau cu consumatorii individuali”, a mai spus premierul.

Amenzi usturătoare pentru „ofertă înșelătoare”: între 5 și 10% pe cifra de afaceri

De altfel, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunţat că, de astăzi, ANRE şi ANPC vor începe controale la furnizorii de gaze, după ce mai mulţi consumatori au reclamat modificarea preţurilor şi facturi exorbitante. Ministrul afirmă că furnizorii care au anunţat un preţ fix pentru un an de zile şi îl modifică intră sub incidenţa a două legi şi vor fi amendaţi. „Dacă tu modifici prețul și ai anunțat că e preț fix pe un an de zile, intri sub incidența a două legi: una e legea protecției consumatorului la ofertă înșelătoare, care nu are amendă așa de mare; a doua este amendă între 5 și 10% pe cifra de afaceri pe legea energiei, pe același lucru: ofertă înșelătoare”, a spus Virgil Popescu, la Digi 24.

PSD vrea comisie de anchetă și audierea ministrului Energiei, Virgil Popescu

Articolul precedentOrban e convins că va câștiga alegerile PNL, chiar dacă recunoaște că are susținere mai mică decât Cîțu
Articolul următorDragnea, din nou sub lupa DNA-ului