Foto: Facebook

Fostul ministru al Justiției Ana Birchall se dă exemplu pozitiv de bune practici în ceea ce privește procedurile realizate pentru extrădarea unor „vip-uri” care încearcă să scape de tragerea la răspundere pentru ilegalitățile comise. De fapt, Birchall dă doar două exemple – afaceristul Puiu Popoviciu și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, care se sustrag de la executarea pedepsei. Ana Birchall este convinsă că doar schimbarea legislației ar ajuta și crede că tocmai demersurile sale ca ministru au făcut-o ținta unor atacuri.

„Nu este prima dată când spun că trebuie schimbată legislația (în ceea ce privește măsurile asiguratorii) pentru a se împiedica fuga exact înainte de condamnarea definitivă! Nu mai știu în detaliu situația la zi și ce demersuri s-au făcut în ultima perioadă dar vă spun că, pe perioada mandatului meu… s-a avansat cu procedura de extrădare. De exemplu, în cazul lui Puiu Popoviciu,pe mandatul meu de ministru al Justiției, am câștigat în prima instanță din UK. A declarat apel și acum se judeca apelul. 2)Daniel Dragomir: Tot anul trecut, prin comisie rogatorie, am obținut un document extrem de important (recunoașterea vinovăției unei părți) o probă extrem de importantă care în mod evident a cântărit la condamnarea acestui domn (acum poate înțelegeți de ce mă tot atacă peste tot, și el și acoliții lui gen un avocat cu nume de condiment!). Chiar dacă mi-am făcut atât de mulți dușmani nu voi înceta să susțin că toți fugarii trebuie aduși să execute pedeapsa acasă iar banii furați să fie recuperați în integralitate”, scrie Ana Birchall. Explicațiile sale vin ca o completare a unui articol publicat de Europa Liberă. O completare care o privește.

Sursa citată arată că Inspectoratul General al Poliției Române a transmis un răspuns potrivit căruia „în baza de date urmăriți, figurează un număr de 4.514 persoane condamnate definitiv care se sustrag executării pedepselor și sunt date în urmărire”. Cei mai mulți sunt plecați din țară, fiind urmăriți internațional, inclusiv cei arestați preventiv în lipsă, ca Alexander Adamescu (stabilit la Londra de 4 ani, încă așteaptă procesul de extrădare, după ce DNA l-a acuzat de dare de mită) și Mario Iorgulescu (căutat de autorități pentru omor). Publicația dă câteva exemple de „vip-uri”, în afară de Puiu Popoviciu, milionar în euro, condamnat de Înalta Curte, în august 2017, la 7 ani închisoare în dosarul Ferma Băneasa și Daniel Dragomir, fost ofițer SRI, condamnat pe 18 iunie 2020 la 3 ani și 10 luni închisoare pentru trafic de influență și spălare de bani. Sunt menționați Sorin Strutinsky – afacerist condamnat pe 6 iunie 2020 la 10 ani și 8 luni închisoare pentru spălare de bani, Cristian Rizea, fost deputat PSD – condamnat, în noiembrie 2019, la 4 ani și 8 luni închisoare, Dragoș Săvulescu, fost acționar al clubului Dinamo București – dat în urmărire internațională pe 9 februarie 2019, după ce a fost condamnat la 5 ani și 6 luni închisoare în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, Alina Bica, fosta șefă a DIICOT – condamnată definitiv în noiembrie 2019 la 4 ani închisoare după ce a fost acuzată de favorizarea infractorului, Atilla Racz, afacerist din Bihor – condamnat la 7 ani închisoare pentru evaziune fiscală, Olosz Gergely, fost deputat UDMR – condamnat în 2018 la 3 ani închisoare pentru trafic de influență, Zaher Iskandarani, om de afaceri libanez, condamnat în 2015 la 5 ani închisoare pentru evaziune fiscală.

Articolul precedentPrimarul Sectorului 5, Daniel Florea dă afară sute de oameni de la spații verzi ca să facă loc unei companii turcești cu sediul la Moscova
Articolul următorIoana Constantin (PMP), comentariu acid îndreptat către Clotilde Armand