Sursa foto: stiri.md

În 2021, peste 1 miliard de pastile de metamfetamină au fost confiscate de oamenii legii în Asia de Est și de Sud-Est, informează CNN.

ONU a precizat că traficul cu droguri sintetice este în creștere în țări precum Cambodgia, Laos, Vietnam, Thailanda și Myanmar. Cartelurile de droguri din Asia reușesc să își trimită „marfa” peste graniță, incasând miliarde de dolari de pe urma vânzării.

Reprezentantul regional al UNODC pentru Asia de Sud-Est, Jeremy Douglas, a precizat că traficul cu aceste droguri continuă să se extindă de la an la an, iar autoritățile nu pot face nimic.

 „Amploarea comerțului cu metamfetamină și droguri sintetice în Asia de Est și de Sud-Est este uluitoare și totuși poate continua să se extindă dacă regiunea nu schimbă abordarea și nu abordează cauzele profunde care i-au permis să ajungă în acest punct”, a declarat acesta.

Instabilitatea politică, o gură de aer pentru traficanții de droguri

Din cauza instabilitității politice din mai multe țări asiatice, cum ar fi Myanmar, drogurile au ajuns să fie transpotate mai ușor prin unele regiuni de frontieră. Mai mult, cererea a crescut considerabil deoarece și prețul a scăzut.

„Scăderea continuă a prețurilor metamfetaminei de cristal în Asia de Sud-Est, de exemplu în Malaezia și Thailanda, în timp ce puritatea drogului rămâne ridicată, înseamnă o mai mare accesibilitate. Crima organizată are la dispoziție toate ingredientele de care are nevoie pentru a continua să dezvolte afacerea, inclusiv teritoriul pentru a produce, accesul la substanțe chimice, rutele de trafic și relațiile stabilite pentru a muta produsul și o populație masivă cu putere de cumpărare pe care să o vizeze”, a mai spus Douglas.

Chiar dacă în Asia există anumite țări cunoscute pentru cele mai stricte legi din lume privind drogurile, cum e Singapore, afacerile cu drogurile sintetice este în creștere, metamfetamina devenind un comerț de miliarde de dolari.

Printre cele mai mari capturi de droguri din Asia a avut loc în octombrie 2021, când oamenii legi au confiscat peste 55 de milioane de pastile de metamfetamină într-un singur raid, în Loas.

Citește și articolul: Milioane de decese anual, sute de mii de hectare de teren defrișate și miliarde de dolari cheltuiți pentru fum-  Efectele tutunului și fumatului sunt devastatoare pentru mediul înconjurător

Articolul precedentCristian Popescu Piedone a reacționat după ce consilierii PSD și PNL au blocat reabilitarea termică a blocurilor din Sectorului 5 și bursele școlare: „Voi reușiți să faceți posibilul imposibil”
Articolul următorRomânii se pregătesc să plece în croazieră. Care sunt cele mai căutate destinații
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.