Importurile de petrol rusesc din Rusia vor fi reduse cu 90 la sută până la sfârșitul anului, au convenit liderii Uniunii Europene care s-au reunit luni în cadrul unui summit extraordinar pentru a decide noul pachet de sancțiuni împotriva Rusiei. Liderii europeni au aprobat și un embargou asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte. Celelalte măsuri propuse ca parte a celui de-al șaselea pachet de sancțiuni au fost aprobate, fiind vorba în special de excluderea Sbrebank din sistemul internațional de plăți SWIFT și blocarea a trei posturi de televiziune rusești.
„Presiune maximă asupra Rusiei pentru a pune capăt războiului”, a comentat Charles Michel
Președintele Consiliului UE, Charles Michel, a salutat acordul, precizând că embargoul se aplică imediat pentru mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia. Potrivit lui Charles Michel, se elimină o sursă uriașă de finanțare a Kremlinului. Acesta a subliniat că unitatea UE rămâne astfel intactă.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat acordul la care au ajuns liderii europeni, confirmând că astfel până la sfârșitul anului se va renunța la importurile de petrol din Rusia în proporție de 90 la sută. Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Acest lucru a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei. Consumul intern al Ungariei depinde într-un procent de 65% de petrolul transportat prin conducta Drujba.
România sprijină sancțiunile, dar vrea o „clauză de solidaritate”
România sprijină un nou pachet de sancţiuni pe gaz şi petrol împotriva Rusiei, fiind favorabilă includerii unei „clauze de solidaritate”, în cazul în care „se întâmplă ceva”, a declarat președintele Klaus Iohannis. El a explicat că acest lucru ar însemna ca statele membre şi Comisia Europeană să ia urgent măsuri pentru a sprijini România, în cazul în care s-ar întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre.
„Avem în această seară o temă foarte complicată, evident legată de războiul purtat de Rusia împotriva Ucrainei. Discutăm Ucraina din mai multe puncte de vedere. (…) Este vorba însă și de deja aproape renumitul al șaselea pachet de sancțiuni, pachet de sancțiuni care aici la Bruxelles se discută deja de câteva săptămâni, este vorba de un pachet de sancțiuni pe gaz și petrol. Este foarte complicat, pentru că multe economii europene depind de aceste materii prime. Aceste teme vor fi discutate în prima parte a sesiunii din această seară”, a declarat șeful statului.