Președintele Klaus Iohannis a promulgat, în cursul zilei de astăzi, o lege care îi scapă pe evazioniști de pedeapsa cu închisoarea, în cazul în care achită suma aferentă prejudiciului. Legea privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005, ce vizează prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, înlocuiește astfel închisoarea cu o amendă contravențională.

Unde-i lege, e tocmeală – dacă-i până-n 100.000 de euro

Respectiva lege a fost sesizată de Înalta Curte de Casație și Justiție – Secțiile Unite la Curtea Constituțională a României. O sesizare identică a fost făcută inclusiv de Guvernul României, însă și de Avocatul Poporului, informează Digi24.

Mai exact, evazioniștii care au „tras Statul în piept” cu o sumă mai mică de 100.000 de euro, echivalentul cursului valutar al perioadei, pot scăpa de închisoare dacă achită suma și plătesc și o amendă. În cazul celor care au prejudiciat cu sume de până în 50.000 de euro, se aplică amenda.

Într-o primă instanță, legea cu pricina a fost adoptată de Camera Deputaţilor, în data de 19 decembrie 2018, însă la scurt timp a fost atacată de parlamentarii PNL, PMP şi USR la Curtea Constituţională.

Ulterior, pentru a îndulci legea, inițiatorii au introdus o serie de amendamente care reglementau și plata unei amenzi.

Moțiunea simplă împotriva ministrului Oros a picat

De notat următorul fapt: „constituie infracţiuni de evaziune fiscală şi se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 8 ani şi interzicerea unor drepturi, sau cu amendă, următoarele fapte săvârşite în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligaţiilor fiscale: a) ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; b) omisiunea, în tot sau în parte, a evidenţierii, în actele contabile sau în alte documente legale, a operaţiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; c) evidenţierea în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale sau evidenţierea altor operaţiuni fictive; d) alterarea, distrugerea sau ascunderea de acte contabile, memorii ale aparatelor de taxat ori de marcat electronice fiscale sau alte mijloace de stocare a datelor; e) executarea de evidenţe contabile duble, folosind înscrisuri sau alte mijloace de stocare a datelor; f) sustragerea de la efectuarea verificărilor financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă sau declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate; g) substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terţe persoane a bunurilor sechestrate în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală şi ale Codului de procedură penală”.

Articolul precedentMoțiunea simplă împotriva ministrului Oros a picat
Articolul următorRădoi scapă „basma curată”, după protestul de la metrou, de vineri, cel care a paralizat Capitala
Jurnalist full-time, fotograf part-time, graphic designer sfert-time. În timpul liber îmi slujesc pisica, mă plimb cu bicicleta și dezvolt obsesii legate de Star Trek.