Fostul selecționer Victor Pițurcă a fost reținut ieri de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție (DNA), într-un dosar în care este cercetat și directorul general al Romarm SA, Gabriel Țuțu.
Cei doi sunt anchetați în legătură cu un contract are a presupus distribuirea de măști către Ministerul Sănătății, printr-o firmă controlată de fiul lui Victor Pițurcă, în condițiile în care măștile erau neconforme.
Potrivit DNA, Gabriel Țuțu este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, trafic de influență în formă continuată și fals intelectual, în timp ce Victor Pițurcă este cercetat pentru cumpărare de influență.
Totodată, procurorii anticorupție arată că „în cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane”. Pițurcă nu este pentru prima dată în vizorul DNA. În 2008, acesta era trimis în judecată în „Dosarul Valiza”, în 2013 fiind condamnat la un an de închisoare cu suspendare pentru favorizarea patronului FCSB, Gigi Becali.
Cât despre Gabriel Țuțu, acesta este prezentat pe site-ul Romarm – cum altfel, decât un om deosebit: „Un manager extrem de motivat și proactiv, cu o experiență solidă în domeniul sistemelor de securitate și siguranță a informației. Nivelul ridicat de integritate și sprijinul oferit echipei definesc un comportament de leader cu rezultate dovedite în poziția de manager. 10 ani de experiență în Serviciul Român de Informații și 5 ani de securitate comercială, timp în care au fost menținute colaborări prolifice cu mai multe agenții guvernamentale, diplomatice și de informații. Abilități excelente de management și leadership, cu o experiență dovedită în securitatea și gestionarea riscurilor în medii dificile și cu risc ridicat”.
Numai că, în pandemia COVID, s-a dovedit că „riscurile” pe care și le-a asumat Țuțu nu au fost atât de bine gestionate, din ce detaliază DNA.
„Pe fondul pandemiei generate de virusul COVID – 19, în perioada 19 martie 2020 – 16 septembrie 2021, suspectul Țuțu Gabriel, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea dispozițiilor legale, ar fi încheiat cu o asociere de firme din care făcea parte și o societate controlată de cealaltă persoană cercetată în prezenta cauză, în condiții dezavantajoase pentru compania pe care o conducea, două contracte de achiziție publică (ce vizau cumpărarea a șapte utilaje neconforme de producere a măștilor de protecție).
Prin demersurile menționate mai sus, CN Romarm SA a fost prejudiciată cu suma de 8.647.584 lei, reprezentând contravaloarea utilajelor menționate mai sus, valoarea materiei prime și ulterior contravaloarea unor piese și servicii conexe (în afara contractului).
Într-un context asemănător, în perioada 19.03.2020 – 10.04.2020, suspectul Țuțu Gabriel ar fi pretins, printre altele, de la reprezentanții societăților implicate în achizițiile de mai sus introducerea într-un circuit comercial de livrare măști de protecție neconforme către Ministerul Apărării Naționale (MApN) a unui prieten de-al său, fără ca acesta să desfășoare activități comerciale reale auxiliare contractului de livrare produse de protecție și efectuarea unor plăți către acesta, (40% din cota de profit rezultată) sub aparența unui contract de consultanță.
În schimbul acestor „servicii” suspectul Țuțu Gabriel ar fi lăsat să se creadă că are influență asupra funcționarilor din cadrul M.Ap.N. și că îi va determina pe aceștia să încredințeze direct și fără proceduri publice contractele de furnizare dar și să efectueze recepția fără problemă a produselor respective și să achite la timp facturile emise în acest sens.
În contextul menționat mai sus, suspectul Țuțu Gabriel ar fi primit printr-un intermediar suma de 50.000 lei”, se arată într-un comunicat.
Ieri, după ce procurorii au anunțat că în Romarm e o problemă, și compania a ieșit cu un comunicat de presă:
„Conducerea administrativă a CN ROMARM SA a luat act de situația domnului Gabriel Țuțu, director general al companiei, prezentată în mass-media și în comunicatul Direcției Naționale Anticorupție, din data de 30.01.2023. În acest sens, conducerea administrativă își rezervă dreptul de a nu comenta faptele care fac obiectul unei anchete penale în desfășurare, dar în funcție de evoluția evenimentelor se vor lua deciziile care se impun. Până la clarificarea situației de fapt, conducerea executivă a companiei va fi asigurată de către directorul economic”