Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri de cămătărie din Constanța îl are ca protagonist pe un lider al Alianței pentru Unitatea Romilor (AUR), fost consilier municipal la Primăria Constanța. Stelian Bărnescu a căzut victimă unui cămătar cunoscut pe plan local, pe numele său Constantin Pase, pentru o datorie făcută de fiul său, Ion Bărnescu, în anul 2008.
Datoria trebuia plătită de soția lui Stelian Barnescu, Anica. Femeia, însă, s-a stins din viață în anul 2021. Cu toate acestea, un executor judecătoresc continuă acțiunea de evacuare a vilei în care locuiește soțul defunctei și alte trei familii.
Plângerea penală împotriva unui grup format din notar, avocat, executor judecătoresc și cămătari din Constanța s-a plimbat pe la Parchetul General, DIICOT și Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța. În ciuda dovezilor puse la dispoziție de Stelian Bărnescu, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța a clasat dosarul în anul 2021, după doi ani în care a zăcut în sertarele procurorilor. În dosar, cămătarii și complicii lor erau acuzați de spălare de bani, instigare la spălare de bani în formă continuată și instigare la fals în declarații, complicitate la spălare de bani în formă continuată (în cazul avocatului, notarului și executorului).
Primul vinovat, notarul?
Concret, în plângerea penală înaintată autorităților, se face referire la fapte de natură penală comise de:
Notar public Constantin Puia, acuzat că a validat o veritabilă fraudă, în contractul de împrumut autentificat sub nr. 1669/27.10.2008;
Constantin Virgil Pase este cel care a susținut, în fața notarului public, că a împrumutat-o cu bani pe Anica Bărnescu, fosta soție a lui Stelian Bărnescu, deși a fost luată de acasă, condusă împotriva voinței ei de trei persoane – printre care Nicolae Manea și Bogdan Drugă – la notarul public Constantin Puia, acolo unde a fost obligată să semneze un contract de împrumut, fapte care constituie elemente constitutive ale infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, prevăzut de articolul 367 Cod Penal;
Executorul judecătoresc Vasile Deacu care ar fi încălcat prevederile art.297 Cod Penal întrucât a scos la licitație abuziv imobilul care aparține lui Bărnescu Stelian, deși acesta din urmă nu are nicio legătură cu contractul de împrumut autentificat de notarul public Ciprian Claudiu Puia.
De altfel, conform celor spuse de Stelian Bărnescu, gruparea formată din cămătari, notarul public și executorul judecătoresc a folosit aceeași practică prin care a pus mâna pe mai multe imobile din municipiul Constanța.
Acuzații grave în plângerea penală
Constantin Virgil Pase a fost acuzat, oficial, de spălare de bani, dar și de infracțiuni, în complicitate cu Ciprian Claudiu Puia, notar public care a întocmit documentele.
Nicolae Stănică, cunoscut cămătar în județul Constanța, acuzat de spălare de bani.
Bogdan Drugă, acuzat de instigare la spălare de bani în formă continuată și instigare la fals în declarații.
Nicolae Manea, acuzat de instigare la spălare de bani în formă continuată și instigare la fals în declarații.
„Mânuță”, un personaj dubios din anturajul cămătarilor, acuzat de instigare la spălare de bani în formă continuată și instigare la fals în declarații.
Vasile Deacu, executor judecătoresc, acuzat de complicitate la spălare de bani în formă continuată.
Ionel Spătaru, avocat în Baroul Constanța, acuzat de complicitate la spălare de bani în formă continuată.
Filmul unei înșelătorii de proporții
Așa cum reiese din dosarul transmis autorităților, implicit instanțelor de judecată de Stelian Bărnescu, în perioada august-septembrie 2008 fiul său, Ion Bărnescu, a împrumutat o suma de bani de la cămătarul Niculae Stanică. S-a încheiat astfel, contractul de împrumut autentificat sub nr. 1532/29.09.2008 la BNP Asociați Puia Radu și Puia Ciprian-Claudiu. „Ulterior fiul meu a achitat în întregime suma împrumutată, dar i s-au cerut dobânzi în continuare, deși acestea nu au fost convenite inițial”, susține Stelian Bărnescu.
„Ulterior, în biroul notarilor publici asociați Puia Radu și Puia Ciprian Claudiu, Niculae Stănică a dat o declarație autentificată sub nr. 1668/27.10.2008 prin care arată că a primit la 27.10.2008 întreagă suma împrumutată lui Ion Bărnescu și că nu mai are nicio pretenție față de acesta. Menționez că fiul meu nu s-a aflat nici un moment în biroul notarului public, ci de față era doar Barnescu Anica.”
La aceeași dată, tot la același birou notarial, s-a autentificat contractul de împrumut nr. 1669/27.12.2008. În acest contract s-a consemnat faptul că Anica Bărnescu, fosta soție a lui Stelian Bărnescu, ar fi împrumutat de la Constantin-Virgil Pase suma de 380.000 lei echivalentul a 100.000 euro la cursul BNR din data respectivă și pe care se obligă să o restituie până la dată de 25.02.2009.
Fără să mai aștepte expirarea acestui termen, la dată de 31.01.2009 prin somația nr. 245/2009 a BEJ Vasile Deacu și Gavrilescu Alin Mihail i-a solicitat lui Anica Bărnescu să achite suma de 100.000 Euro prevăzută în contractul de împrumut 1669/2008 în termen de 15 zile împreună cu cheltuielile de executare. De asemenea, se punea în vedere acesteia că, în situația în care nu se va conforma acestei somații, imobilul proprietatea comună cu fostul ei soț, Stelian Bărnescu, din B-dul I.C.Brătianu nr. 240 va fi scos la licitație pentru recuperarea sumei respective.
Ulterior, Constantin Pase a solicitat în instanța partajarea imobilului supus executării silite întrucât acesta era coproprietatea celor doi soți Barnescu.
Judecătoria Constanța prin Sentința civilă nr. 3397/26.03.2014, a dispus atribuirea imobilului către Stelian Barnescu și obligarea acestuia la plata unei sulte de 1.435.000 lei în favoarea soției sale, fapt care s-a și întâmplat.
Practic, din acel moment, Stelian Bărnescu și casa lui nu ar mai fi trebuit să facă obiectul unei executări silite.
Instanța le-a dat dreptate cămătarilor
Prin alte acțiuni în instanță, însă, Constantin Pase și executorul judecătoresc au obținut sentințe favorabile, la Tribunalul Constanța, care îi obliga pe cei doi soți la plata unor sume uriașe, printre care taxa judiciară de timbru, suma datorată și cheltuieli de executare.
Executorul judecătoresc a reușit să pună poprire pe pensia lui Stelian Bărnescu și i-a scos casa la licitație.
Astfel, începând cu anul 2017, familia Bărnescu a trăit sub o teroare continuă, de teama să nu fie evacuați. Din păcate, toate apelurile făcute de avocatul lui Stelian Barnescu au fost respinse.
Presiunile făcute de cămătari i-au fost fatale soției sale care a decedat în anul 2021.
În tot acest timp, Parchetul de pe Lângă Curtea de Apel Constanța nici măcar nu i-a audiat pe cei implicați în dosar și a dat clasare dosarului.
Imobilul a fost subevaluat cu 75%
În publicația de vânzare transmisă de executorul judecătoresc Vasile Deacu se menționează că suma ce face obiectul executării silite din cele două dosare de executare conexate- 67/2017 și 147/2017 este de 682.788,67 lei la care se adaugă cheltuielile de executare de 32.282,18 lei.
Alături de publicăția de vânzare, lui Stelian Bărnescu i-a fost comunicat raportul de expertiză efectuat de către expert Dumitru Bescuca în faza de executare silită prin care valoarea imobilul, propietatea sa, din Constanța, str. I.C.Brătianu nr. 240 format din teren în suprafață de 675 mp conform acte și 725 mp conform măsurători și construcție cu destinația locuința cu regim de înălțime P+2E, a fost stabilită la suma de 1.964.400 lei din care teren în valoare de 308.050 lei și construcție în valoare de 1.656.350 lei.
Omul a contestat atât publicația de vânzare, cât și raportul de evaluare al imobilului în care suma la care s-a scos la vânzare imobilul este cu mult diminuată față de adevărată valoare a imobilului, care în dosarul de partaj a fost evaluat la suma de 2.870.000 lei.