Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a lansat astăzi un avertisment în direcția Rusiei, în contextul tensiunilor din ultima perioadă.
Potrivit acestuia, la nivelul NATO în continuare se dorește dezamorsarea situației pe calea dialogului, însă a punctat că, în cazul în care nu se va ajunge la o cale de mijloc, vor exista sancțiuni care „vor fi foarte severe şi vor afecta în mod dramatic situaţia economică şi financiară şi stabilitatea macro-economică a Federaţiei Ruse”.
Declarațiile vin în urma unor afirmații ale șefului diplomației ruse, Serghei Lavrov, care a arătat că Rusia își dorește relații „respectuase” cu SUA, precizând că este esențial să obțină garanții concrete pentru securitatea sa. Serghei Lavrov a declarat că o aderare a Ucrainei la Alianța Nord-Atlantică ar afecta profund relațiile dintre Occident și Rusia, afirmând că Moscova va încerca „să obțină garanții juridice constrângătoare”, nu doar asigurări și angajamente politice pe hârtie.
„Federaţia Rusă are o interpretare proprie cu privire la documentele internaţionale, care consfinţesc ordinea de securitate europeană la care Federaţia Rusă este parte şi dânşii insistă pe dimensiunea indivizibilităţii securităţii în Europa, uitând să menţioneze şi partea centrală a discuţiei şi a documentelor europene în care se vorbeşte despre dreptul suveran al naţiunilor europene să-şi aleagă propriile alianţe. (…)
Nu avem o dificultate în a clarifica încă o dată justeţea argumentelor noastre. Sperăm ca această solicitare de clarificare suplimentară să fie începutul unui răspuns al Federaţiei Ruse la propunerile scrise pe care NATO le-a adresat în urmă cu câteva zile, înţelegem că la nivel de Kremlin se va lua această decizie. Deci încă o dată, încurajăm dialogul. (…) Sperăm ca Federaţia Rusă să revină la masa Consiliului NATO-Rusia, care este forumul în care cele două părţi discută, NATO şi Federaţia Rusă.
(…) Considerăm că ceea ce face Rusia la adresa Ucrainei este inacceptabil în Europa secolului 21. Revenirea la sfere de influenţe este inacceptabilă în Europa secolului 21, iar orice formă de ameninţare la adresa ţărilor NATO este totalmente intolerabilă. Dar în continuare, pentru noi, principala cale este calea diplomaţiei şi a dialogului”, a spus secretarul adjunct al NATO, citat de Mediafax.
Chiar dacă a subliniat că nu se pune problema ca NATO să intervină militar în Ucraina în cazul unui atac, dat fiind că această ţară nu este încă stat membru, Geoană a asigurat că va fi acordat în continuare sprijin politic. Există însă pârghii mai dure pe care NATO le poate lua, a avertizat acesta.
„Ceea ce nu este atât de mult în arsenalul de instrumente politico-diplomatice şi economice al NATO, dar este în puterea ţărilor aliate, inclusiv a G7, inclusiv a Uniunii Europene, este un preţ foarte sever şi imediat, pe care Federaţia Rusă l-ar avea de plătit, dacă încă o dată atacă militar Ucraina după 2014, iar aceste sancţiuni de care se vorbeşte, financiare, tehnologice, economice, politico-diplomatice vor fi foarte severe şi vor afecta în mod dramatic situaţia economică şi financiară şi stabilitatea macro-economică a Federaţiei Ruse. Sperăm să nu se ajungă acolo, sperăm ca dialogul să prevaleze”, a mai spus Geoană.