sursă foto: DNA

Trei persoane implicate într-un caz de angajări ilegale în cadrul Administației Bazinale de Apă (ABA) Siret au fost trimise în judecată de procurorii DNA, Serviciul Teritorial Bacău, potrivit unui comunicat al instituției. Foștii șefi ai ABA, precum și un consilier județean sunt cercetați în stare de libertate.

Potrivit DNA, Ioan Tănasă, şeful Serviciului Resurse Umane, Relaţii cu Publicul şi Administrativ din cadrul ABA Siret, a fost trimis în faţa instanţei pentru comiterea a două infracţiuni de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată. Acesta este acuzat că ar fi semnat documente prin care Marius Andrei Rîznic şi Marius Mihai Nechita au fost angajaţi ilegal în funcţii de conducere la Sistemul Hidrotehnic Independent Paşcani şi, respectiv, la Sistemul de Gospodărire a Apelor Neamţ. De altfel, acesta din urmă, anterior numirii făcute de Tănasă, și-a desfășurat activitatea ca și consilier, gradația 1 la cabinetul unui secretar de stat în cadrul Ministerului Mediului.  

În cursul anului 2020, Găină Răzvan Grigore, directorul A.B.A. Siret, cu încălcarea dispozițiilor legislației primare, ar fi dispus și semnat mai multe documente (decizii, act adițional la contractul individual de muncă etc.) prin care inculpații Rîznic Marius Andrei și Nechita Marius Mihai ar fi fost numiți provizoriu la conducerea Sistemului Hidrotehnic Independent Pașcani respectiv a Sistemului de Gospodărire a Apelor Neamț, în condițiile în care aceștia nu ar fi îndeplinit cerințele de vechime și experiență necesare pentru ocuparea acelor funcții. O parte din documentele respective ar fi fost semnate și de inculpatul Tănasă Ioan, în calitate de șef al Serviciului Resurse Umane, Relații cu Publicul și Administrativ.

Rechizitoriu DNA

Procurorii DNA au menționat faptul că cei doi angajați ilegal ar fi fost detașați la Administrația Bazinală de Apă (A.B.A.) Siret și mai departe ar fi fost numiți, în maniera de mai sus, pe cele două funcții de conducere, pe care le-ar fi ocupat în perioadele aprilie 2020 – august 2021 (Rîznic Marius Andrei) respectiv martie 2020 – februarie 2021 (Nechita Marius Mihai).

În urma acestor angajări, ABA Siret a fost prejudiciat cu 231.864 lei, reprezentând salariile brute achitate către Rîznic și Necgita. În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii față de Găină Răzvan Grigore, directorul ABA Siret.

Rîznic și Nechita sunt trimiși în judecată pentru comiterea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

De asemenea, procurorii DNA au încheiat au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu inculpatul Grigore Răzvan Găină, la data faptelor director al Administrației Bazinale de Apă (ABA) Siret, în sarcina căruia s-a reținut comiterea a două infracțiuni de abuz în serviciu, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, din care una în formă continuată.

„În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepselor aplicate, precum și cu forma de executare a acestora”, se mai arată în comunicatul DNA.
Găină va primi 2 ani, 7 luni și 10 zile închisoare, cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere echivalent cu pedeapsa, precum și interzicerea pe o perioadă de 2 ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare prin care s-a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice, de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa funcţia şi de a exercita profesia sau meseria ori de a desfăşura activitatea de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunilor.

Fostul director de la Apele Române, trimis în judecată în stare de arest pentru luare de mită

Articolul precedentDeputați UDMR care se apropie mai mult de Orban; Viktor Orban
Articolul următorAUR-ul lui Simion câștigă tot mai mult din încrederea românilor