Foto: Radio Eco Natura
foto cu caracter ilustrativ-Radio Eco Natura

Garda de Mediu Hunedoara a transmis, la solicitarea noastră, că a derulat 292 de controale la primăriile din acest județ, pentru a vedea dacă se respectă legea privind gestionarea deșeurilor. Astfel, s-au dat amenzi în valoare de 300 000 de lei pentru depozitarea ilegală a gunoiului și pentru incendierea acestuia în mod necontrolat. În anul pe cale să se încheie, niciun act de control nu a fost contestat în instanță. Ziarul de Investigații a mai relatat despre cum evită autoritățile locale să respecte legislația în domeniul gestionării deșeurilor. Neaplicarea legii duce la păgubirea directă a cetățenilor, fie prin executarea silită a bugetelor locale, fie prin majorarea tarifului pentru colectarea și depozitarea gunoiului.

Garda de Mediu Hunedoara a amendat Supercom. A poluat până și pârăul Tâmpa

Oficialii Gărzii de Mediu Hunedoara ne-au menționat, de asemenea, că au dat amenzi în valoare de 130 de mii de lei, în perioada 2020-2021, firmei Supercom, care administrează Deponeul „Bârcea Mare”. Abaterile sunt extrem de grave, pun în pericol Mediul și sănătatea noastră. Mai exact, reprezentanții Supercom au refuzat să sorteze deșeurile și nu au instalat puțuri de captare a gazului de depozit, pentru celula 1.

Un raționament logic simplu ne conduce către o singură concluzie: dacă Garda de Mediu a sesizat că deșeurile nu au fost sortate, înseamnă că Supercom a făcut raportări false în ceea ce privește depozitarea gunoiului, iar controalele ar trebui extinse, inclusiv pentru veridicitatea actelor contabile întocmite.

În perioada 2020-2021 nu au fost contestate în instanță de către acest operator economic(n.r Supercom) niciun proces verbal de contravenție și sancționare”, a transmis, pentru Ziarul de Investigații, Garda de Mediu Hunedoara.

Supercom a otrăvit pârâul Tâmpa

Deponeul „Bârcea Mare”, foto Garda de Mediu Hunedoara

Zeama de la gunoul putrezit(n.r levigatul) s-a scurs în pârâul Tâmpa, la începutul anului 2021. Astfel, Garda de Mediu a avut nevoie de intervenție urgentă. A fost informată și Protecția Mediului.

În data de 20 februarie 2021, GNM CJ Hunedoara a fost informată prin sistemul unic 112 privind potențiala poluare a pârâului Tâmpa (Valea Popii). Echipa de permanență s-a deplasat în cel mai scurt timp în zonă și s-a constatat faptul că în apele pârâului s-a scurs levigat provenit de la deponeul ecologic Bărcea Mare. Au fost impuse cu celeritate măsuri privind stoparea sursei de poluare și măsuri de curățare a zonei afectate. Aceste masuri au fost monitorizate în permanență și vor fi urmărite și în perioada următoare”, transmitea Garda de Mediu Hunedoara, la acea vreme, potrivit știriletransilvaniei.ro

Astfel, Supercom SA este bună de plată. Ce se întâmplă, însă, cu plămânii hunedorenilor, cu Mediul înconjurător(?).

Soluția ar putea veni de la Consiliul Județean, instituție direct responsabilă de gestionarea deșeurilor, prin Asociația de Dezvoltare Intercomunitară SMID. Specialiștii în mediu spun că primul pas este aplicarea legii în mod unitar. În momentul în care primarii vor fi obligați să-și respecte atribuțiile privind colectarea și depozitarea gunoiului, niciun operator economic nu va putea face „cale întoarsă”.

De miercuri, 29 decembrie ac, s-au schimbat obiectivele de reducere a cantităților de deșeuri municipale, eliminate prin depozitare.

Mai exact, din 2022, obiectivul de reducere a cantităţilor de deşeuri municipale eliminate prin depozitare este de 60%: reciclare minimum 50% și alte forme de valorificare 10%. Potrivit Administrației Fondului pentru Mediu, România a înregistrat „0” la capitolul: alte forme de valorificare a deșeurilor.

Citește și: Primarii din Hunedoara au început să „plângă” la TV. Cazul Orăștie: „Vom avea de plătit cam un milion de euro către operatorul de salubritate”

Cât de puțin se reciclează în România-Document

Supercom SA a pierdut procesul cu Garda de Mediu Hunedoara și trebuie să plătească amenzile pentru ilegalitățile de la „deponeul” Bârcea Mare

Articolul precedentGabriela Firea: „Statul a eșuat în misiunea sa de a apăra această categorie fragilă din care fac parte copiii și adolescenții”
Articolul următorDeputați UDMR care se apropie mai mult de Orban; Viktor Orban
Georgiana DRAGOMIR
Pasionată de cuvinte, inspirată de oameni liberi în gândire. Pun întrebări incomode și detest ideile „împrumutate”