Guvernul a adoptat OUG care prevede modificarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale

Branşarea gratuită la reţelele de energie şi gaze naturale pentru toţi clienţii casnici este printre măsurile prevăzute de această Ordonanță de Urgență

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, Ordonața de Urgență pentru modificarea Legii Energiei electrice și a gazelor naturale, iar printre prevederile acesteia se află și cea privind branșarea gratuită la rețelele de energie și gaze pentru toți consumatorii casnici. De asemenea, primăriile pot cofinanța extinderea rețelor de gaze, iar prosumatorii vor beneficia de compensare cantitativă, furnizorii de elergei efiind obligați să achizționeze energie de la aceștia.

„La propunerea Ministerului Energiei în şedinţa de Guvern de astăzi a fost adoptată Ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale nr. 123/2012 precum şi modificarea Legii pentru stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile de energie nr. 220/2008. Era necesară adoptarea acestei OUG având în vedere că realizăm şi transpunerea în legislaţia naţională a Directivei (UE) 2019/944 privind normele comune pentru piaţa internă de energie electrică”, a informat Ministerul Energiei, printr-un comunicat de presă.

Totodată, printre modificările realizate prin OUG este aceea că primăriile (UAT-urile) pot cofinanţa extinderea reţelelor de gaze naturale. De asemenea, prosumatorii (200 KW) vor beneficia de compensare cantitativă, iar furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze energia electrică, la solicitarea prosumatorilor care produc energie electrică în unităţi de producere a energiei cu o putere instalată între 200 kW şi 400 kW.

O altă prevedere importantă este branşarea gratuită la reţelele de energie şi gaze naturale pentru toţi clienţii casnici.

„Ne dorim să încurajăm cât mai mulţi români să îşi instaleze surse de producere a energiei electrice verzi şi astfel să fie compensaţi. Totodată, au fost realizate o serie de modificări mult aşteptate legate de finanţarea proiectelor de dezvoltare a reţelelor de transport al energiei şi gazelor naturale, dar şi clarificări cu privire la costurile cu branşarea clienţilor casnici. Adoptarea OUG-ului a fost o prioritate, inclusiv în programul de guvernare”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Concedentul serviciului de utilitate publică de distribuție a gazelor naturale/UAT poate decide extinderea zonei concesionate pentru una sau mai multe localități aparținățoare unității administrative teritoriale din cadrul căreia, pentru cel puțin o localitate, serviciul a fost deja concesionat.

Extinderea zonei concesionate se realizează prin act adițional la contractul de concesiune încheiat cu concesionarul din zona respectivă, act adițional ce se transmite către ANRE în termen de 30 zile calendaristice de la semnare. Finanțarea extinderii rețelelor de gaze naturale se face, în principal, de către concesionar din fondurile proprii, în limita planurilor anuale de investiții și prioritizate în condiții de eficiență economică.

Investițiile realizate de operatorii de distribuție în conformitate cu prevederile prezentului articol reprezintă investiții în active reglementate, iar recuperarea acestora se realizează prin tarifele de distribuție, conform reglementarilor ANRE.

„În cazul clienților casnici, la punerea în funcțiune a branșamentului, operatorul de distribuție va rambursa solicitantului contravaloarea efectivă a lucrărilor de proiectare și execuție a branșamentului, până la o valoare  medie a unui  branșament, stabilită  conform unei metodologii aprobate de ANRE”, au mai transmis reprezentanții Ministerului Energiei.

Virgil Popescu (Energie), avertisment pentru furnizorii de gaze și energie electrică

Articolul precedentAUR-ul lui Simion câștigă tot mai mult din încrederea românilor
Articolul următorGuvernul promite „rețele naționale de transport care să reprezinte coloana vertebrală de dezvoltare a economiei naționale”