Dacă tot este final de an, politicienii au început să facă rezumatul realizărilor obținute în folosul cetățenilor.
Unul dintre aceștia, europarlamentarul PSD Victor Negrescu, care scrie în această dimineață despre modul în care 2021 a fost pentru el o luptă, astfel încât Educația să primească un procent cât mai mare din fondurile alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
Planul Național de Redresare și Reziliență al României a fost adoptat de Comisia Europeană în data de 27 septembrie 2021, iar în total, Educația va primi 3,6 miliarde de euro la finalul tuturor tranșelor. Din ce anunțase fostul ministru Cristian Ghinea în primăvară, Educația are un procent de 11% din PNRR, procent despre care Negrescu arată că i se datorează.
„La începutul anului, amendamentul meu prin care solicitam minim 10% pentru educație în planurile de redresare a fost aprobat de Parlamentul European conducând la creșterea alocării în PNRR-ul României deși în forma inițială a planului doar 3% mergeau către educație.
Consistența proiectelor din planurile de redresare dedicate educației este astăzi posibilă grație recomandării venite de la Parlamentul European.
Le mulțumesc colegilor din legislativul european, partenerilor sociali și organizațiilor neguvernamentale din România și Uniunea Europeană pentru sprijinul lor pentru amendament, scrisoarea deschisă adresată liderilor europeni cât și pentru toate celelalte demersurile realizate în acest sens”, arată Victor Negrescu pe Facebook, cu mențiunea că primele sale demersuri pentru procentul de 10% ar data din 2020.
De altfel, cam în aceeași perioadă în care Ghinea vorbea în procente, în martie, Negrescu scria că inițiase o interpelare a Comisiei Europene, semnată de peste 30 de eurodeputați din mai multe grupuri politice europene, în vederea susținerii educației, catalogând declarațiile altora ca fiind „fictiv”.