Sursa foto: Reuters

Situația dintre Rusia și Ucraina rămâne tensionată, motiv pentru care Joe Biden, președintele american, va încerca să îi propună lui Vladimir Putin „o cale diplomatică” de ieșire din această criză.

La insistențele liderului rus, joi, 30 decembrie, Biden va avea o convorbire telefonică cu Putin. Această discuție va da tonul negocierilor din 10 ianuarie de la Geneva, privind situația de la granița ruso-ucraineană. Occidentul e de părere că Rusia și-a adunat trupele militare în vederea unui posibil atac.

Putin exclude orice concesie

Statele Unite rămân „profund îngrijorate” de prezența armatei ruse la granița cu Ucraina și sunt pregătite „să răspundă” în cazul unei invazii. Cu toate acestea, Washingtonul „ar dori să vadă că trupele se întorc în zonele lor obișnuite de antrenament”, a spus un oficial al Casei Albe, relatează Digi24.

Într-o postare pe Twitter, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a scris că a primit asigurarea „sprijinului american deplin”, în cazul unui atac din partea Rusiei.

Dialogul telefonic de joi dintre cei doi șefi de stat va fi al doilea în mai puțin de o lună. La începutul lunii decembrie, Biden a precizat că în cazul unui atac asupra Ucrainei, Rusia se va confrunta cu sancțiuni „cum nu a mai văzut până acum.”

Vladimir Putin a susținut că acționează ca răspuns la „ostilitatea” Occidentului și a precizat că nu își dorește ca NATO să se extindă mai mult în est, făcând referire la Ucraina. Mai mult, președintele rus a cerut încheierea activităților militare occidentale în apropierea granițelor Rusiei. Statele Unite au avertizat că o parte din cereri sunt „inacceptabile.”

Reamintim că șeful diplomației ruse Serghei Lavrov a precizat că Rusia exclude orice fel de concesie. În ziua de Crăciun, armata rusă a anunțat că peste 10 mii de militari ruși se vor întoarce la bazele lor permanente, în urma exercițiilor militare pe care le-au desfășurat în mai multe regiuni din apropierea Ucrainei, inclusiv în Crimeea.

Cu toate acestea, Moscova a decis să trimită zeci de mii de soldați în nordul, sudul și estul Ucrainei, alimentând temeri ale Occidentului cu privire la un posibil atac din partea rușilor.

Femeile din Ucraina vor fi obligate să se înscrie în forțele armate

Articolul precedentEuroparlamentarul Negrescu se consideră „vinovat” pentru fondurile alocate Educației prin PNRR
Articolul următorJaponia intenționează să trimită al doilea om pe lună, după Statele Unite ale Americii
Pixul și foaia sunt nelipsite din ghiozdan. Poate și vreo 2,3 cărți. Bucătar, barman, voluntar și acum redactor. Iar lista poate continua.