Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că este un susținător al menținerii școlilor deschise, menționând că închiderea lor pe perioade lungi va afecta școlarii ani de zile.
Mai mult, ministrul a mai anunțat că vor fi luate „decizii echilibrate” pentru ca elevii să continue să meargă în format fizic la școală.
Rafila: „Să nu uităm că sănătatea copiilor e responsabilitatea noastră”
„Sunt un susținător al menținerii școlilor deschise. Sunt țări care au o incidență înaltă și mențin școlile deschise. (…) Să nu uităm că sănătatea copiilor e responsabilitatea noastră, poate chiar mai mare decât impactul asupra sănătății publice. Una e să închizi școlile pe perioade scurte, una e să le menții închise luni de zile. Consecințele închiderii pe perioade lungi s-ar putea să se facă resimțite timp de ani de zile”, a afirmat Alexandru Rafila, relatează g4media.ro.
De asemenea, în urmă cu o zi, Alexandru Rafila și-a exprimat speranța că parlamentarii vor adopta Certificatul Covid. Ministrul Sănătății a precizat că valul cinci al pandemiei ar putea fi încetinit dacă legea ar trece în Parlament.
„Rămâne de văzut dacă în perioada următoare va exista o decizie politică, care să poată să ducă la adoptarea unui astfel de document, încât să evităm un lockdown sau închiderea școlilor (…) pe care eu, personal, cât şi colegii mei, ca oameni de sănătate, doresc să le evite”, a spus Rafila la Ministerul Sănătăţii.
Valul cinci al pandemiei va lovi România la începutul anului 2022
Reamintim că miercuri, 29 decembrie, ministrul Sănătății Alexandru Rafila și șeful INSP Adriana Pistol au prezentat noile măsuri pentru gestionarea valului cinci al pandemiei. Conform specialiștilor, acesta va fi generat de noua variantă Omicron. Până în prezent, în țara noastră au fost confirmate 38 de cazuri de infectare cu noua tulpină sud-africană.
Mai mult, vârful valului 5 ar putea fi atins la începutul lunii februarie, cu un număr maxim de 25.000 de cazuri pe zi, precizează INSP. În aceste condiții, Adriana Pistol i-a îndemnat pe români să se vaccineze într-un număr cât mai mare deoarece reprezintă o măsură de prevenire a îmbolnăvirii.
„Vaccinați-vă ca să nu faceți forme severe!”, a mai spus șefa INSP.