Nicușor Dan explică datoriile de 3 miliarde de lei, concluzionând că ar fi vorba de conturi blocate pentru investiții.
Nicuşor Dan afirmă că a găsit datorii curente care ar fi trebuit plătite până acum, suma ridicându-se la 3 miliarde de lei.
Primarul general al Capitalei a adăugat că suma reprezintă trei sferturi din bugetul instituţiei pe un an, iar conturile primăriei sunt încă blocate pentru investiţii.
De asemenea, Nicușor Dan a menționat că situaţia s-ar putea rezolva prin creşterea nivelului de îndatorare, totul depinzând de Ministerul de Finanţe.
Întrebat despre cine a contribuit la blocarea conturilor, Primarul general al Capitalei a expilcat că este vorba de mai multe persoane, în frunte cu Facultatea de Drept a Universităţii Bucureşti.
Conform spuselor, Facultatea de Drept, împreună cu doi privaţi, este moştenitoarea unui mare profesor din perioada interbelică, având un teren care este spaţiu verde în zona Poligrafiei.
„A făcut un prim litigiu cu Primăria, în urmă cu vreo şapte-opt ani, pe care l-a pierdut, în care cerea să construiască acolo blocuri de cinci etaje, pe acel spaţiu verde. Ei împreună (să construiască – n.r.). Deci profesorul de la Facultatea de Drept a lăsat o parte din moştenire facultăţii şi o parte familiei lui, iar descendenţii au vândut la nişte cumpărători, persoane fizice. Sunt două persoane fizice, doamna Lucia Cherecheş este una dintre ele. Ei trei împreună s-au dus în instanţă şi au cerut ca Primăria să le dea voie să construiască pe acel spaţiu verde blocuri de cinci etaje„, a relatat Nicuşor Dan.
Mai mult decât atât, în acel proces a intervenit, ca preşedinte al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul, şi a intervenit şi Eco-Civica, iar procesul s-a mutat la Alba Iulia.
Banii s-au adunat şi au devenit 25 de milioane de lei
„Noi am intervenit de partea Primăriei şi Curtea de Apel Alba Iulia a spus definitiv: trebuie să folosiţi terenul ca spaţiu verde. A fost un litigiu administrativ. După aceea, a mai fost un proces de care n-am ştiut, pe care Primăria l-a pierdut şi instanţa, Înalta Curte, a spus că oamenii aceia nu pot să folosească terenul ca spaţiu verde, trebuie să plătească Primăria, în fiecare lună, 25.000 de euro, aproximativ. Şi banii ăştia s-au adunat şi au devenit 25 de milioane de lei”, a explicat primarul general.
Nicuşor Dan a precizat că este vorba despre un spaţiu verde neamenajat.
„Au făcut o executare silită, au poprit conturile. Şi mai sunt încă câţiva, sunt în momentul ăsta 40 de milioane. Până când plătim cele 40 de milioane nu putem să plătim bani pentru investiţii. Putem să plătim salarii, putem să plătim alte cheltuieli curente, dar nu putem să plătim investiţii şi asta e foarte neplăcut„, a susţinut Nicuşor Dan.
40 de milioane nu reprezintă „o sumă aşa de mare”
Respectiva sumă de 40 de milioane este catalogată de Nicușor Dan drept o sumă modică pentru nivelul bugetului Bucureştiului, afirmând că banii primiți se ridică la valoarea de 260-280 de milioane de lei, bani primiți de la Guvern în fiecare lună. Din respectiva sumă, Primăria plătește 60 la transportul public, 60 la termie, 70 pentru salarii și 40 pentru ajutoare sociale. De asemenea, există și alte cheltuieli.
Rezolvarea: o vizită la Ministerul de Finanțe
În urma unei vizite făcute la ministrul de Finanțe, Primarul general al Capitalei a afirmat că este nevoie și de acordul Consiliului General. Ținând cont de faptul că exită un real blocaj, banii primiți de la bugetul naţional şi banii colectați de Primărie din diverse taxe ar trebui să acopere chetuieile de funcţionare, dar să ajungă și pentru plătirea datoriilor.