Facebook Apele Române
Facebook Apele Române

Statul român este nevoit să inventarieze substanțele periculoase din Dunăre și afluenții săi.

Administraţia Naţională „Apele Române” (ANAR), alături de alte nouă instituţii specializate de la nivelul statelor partenere inventariază, în prezent, substanţele periculoase care afectează calitatea apelor Dunării şi a afluenţilor săi, a scris instituţia pe contul de Facebook.

Iniţiativa are loc în cadrul unui proiect internațional în care sunt implicate România, Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, Șerbia, Croaţia, Slovacia, Muntenegru şi Republica Moldova

Prin acest mod, toate statele menţionate au identificat şapte zone – pilot de analiză din care două sunt în România, respectiv în spaţiul hidrografic Someş-Tisa: pe râul Vişeu şi Someşul Mic.

ANAR a explicat faptul că o parte din analize, inclusiv cele din zonele-pilot ale partenerilor, sunt efectuate de către Laboratorul Naţional al Apelor Române. Tot aici, specialiştii au montat cinci staţii mobile automate care transmit în timp real date legate de calitatea apelor.

Va fi elaborat un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanţe periculoase

Criteriul de delimitare a zonelor – pilot a fost prezenţa surselor de poluare cu substanţe periculoase, în cazul ţării noastre, sursă istorică, provenită de la activităţile miniere. Alte surse de poluare provin din activităţi industriale şi agricole, evacuări de ape neepurate sau insuficient epurate. Statele realizează, în prezent, măsurători şi modelări ale zonelor – pilot afectate de poluare. Aceste modele vor fi extinse în mod unitar la nivelul întregului bazin al Dunării şi ulterior şi naţional”, precizează reprezentanţii ANAR.

Pe baza acestor investigaţii, specialiştii ANAR, cu sprijinul partenerilor, vor elabora, la finalul proiectului, un ghid tehnic privind managementul poluării cu substanţe periculoase.

Ghidul va conţine o serie de recomandări şi politici, precum şi un catalog de măsuri pentru prevenirea şi reducerea poluării cu substanţe periculoase ale apelor Dunării.

Articolul precedentRafila exclude lockdown-ul de sărbători
Articolul următorVaccinarea devine obligatorie pentru grecii cu vârsta de peste 60 de ani
Jurnalist full-time / Pesimist part-time