Sursa foto: Observator
Sursa foto: Observator

Poluare masivă pe Dunăre, la câţiva kilometri de portul Olteniţa, în cursul weekend-ului trecut: este vorba despre o navă cu pavilion turcesc care a aruncat deşeuri pline de carburant în apele fluviului.


În urma investigaţiilor, a fost descoperit faptul că echipajul a curăţat ambarcaţiunea şi a aruncat mizeria în Dunăre. Cei de la Apele Române au reuşit să intervină la timp, curăţând şi neutralizând apele. De asemenea, conform declaraţiilor oferite, petele de carburant se întinseseră pe 20 de kilometri.


Deşi reprezentanţii Apelor Române au intervenit la timp, fauna acvativă a fost, deja, afectată


Primii care au observat petele de carburant pe luciul apei au fost pescarii. Aceştia au anunţat imediat autorităţile. Până să ajungă nava celor de la Apele Române cu soluţia care să neutralizeze poluarea, dâra de combustibil se întinsese pe 20 de kilometri, din portul Olteniţa până aproape de portul Chiciu, din judeţul Călăraşi, precizează Observator.


Andrei Corlan, consilier al comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu a declarat că, în cursul serii de 31 octombrie, erau oprite în portul din Olteniţa cinci astfel de barje şi se făceau controale. Astfel, barjele au fost controlate, verificările fiind efectuate atât de Garda de Mediu, cât şi de angajaţii de la Apele Române.


Nava se afla în mişcare, timp în care deversa şi materialul poluant în Dunăre. A fost observată de câţiva pescari care au anunţat la rândul lor Poliţia de Frontieră. Ulterior, comandantul navei a fost somat să tragă la ţărm„, a precizat Laurenţiu Rădulescu, reporter Observator.


Poluare masivă pe Dunăre: deversarea a fost deliberată


Garda de Mediu a explicat că este vorba despre o deversare deliberată a tuturor reziduurilor adunate în colectorul de pe fundul navei, după spălarea barjei.


Acolo sunt hidrocarburi, ape uzate. Orice fel de impuritate şi materie în suspensie care se poate găsi într-o navă, acolo se înmagazinează„, a declarat Andrei Corlan, consilier al comisarului şef al Gărzii Naţionale de Mediu.


Vor urma o serie de analize care vor stabili cât de gravă a fost poluarea. Cu toate acestea, specialiştii au explicat faptul că fauna este, deja, afectată. În urma rezultatelelor analizelor se va stabili cuantumul amenzii pe care o va primi societatea care administrează nava.

Articolul precedentSărbători de iarnă cu ornamente mai scumpe
Articolul următorDeputatul Nicolae Giugea a demisionat din grupul parlamentar al PNL
Jurnalist full-time / Pesimist part-time